Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Schweiz 2011

Inför ESC Schweiz 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Schweiz’ artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Schweiz hade startnummer 7 av 18 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Schweiz’ tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 53

  • Debutår:
  • 1956

  • Bästa placering:
  • 1:a (1956 & 1988)

  • Sämsta placering:
  • sist i semifinal (2004)

  • Intressant fakta:
  • Schweiz var den första vinnaren av Eurovision Song Contest (1956).


Vem tävlade för Schweiz 2012?

Sinplus är ett schweiziskt pop/rockband som består av bröderna Gabriel och Ivan Broggini. De båda började sin musikkarriär i tidig ålder och växte upp med idoler som Queen, Bob Marley och U2. De tävlar med låten ”Unbreakable” som de gjort tillsammans.

Artist och bidrag valdes genom en nationell final.

 

Musikvideo

Så här såg Schweiz’ musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Schweiz var det första landet som hade både artisten och låten klart. Det var i början av december som deras tävling hölls. Med då var Lys Assia som vann den första Eurovisionschlagerfestivalen någonsin. Det hade varit lite kul om hon ställt upp igen. Sinplus har en riktigt bra låt. Låten är en härlig rockdänga som jag har gillat sen första lyssningen. Det här är en av mina absoluta favoriter och jag hoppas att den tar sig till final.Schweiz har haft det tungt den sista tiden. Men ifjol kom vändpunkten då man nådde final för första gången sedan 2006. Jag hoppas innerligt att Sinplus kan vända Schweiz dåliga trend och usla resultat från de senaste åren. Sinplus har verkligen en oerhört bra låt som dessutom är radiovänlig och kan lyssnas på i andra sammanhang. Sångaren i bandet har dessutom blivit bättre på sitt engelska uttal med tiden. Det märker man genom att lyssna på låten då den först spelades och jämför med hur den låter nu. Jag hoppas innerligt att bröderna Broggini i Sinplus tar en välförtjänt plats i final.Sinplus bidrag ”Unbreakable” känns modernt, snyggt och rockigt. Ytterligare en av mina toppfavoriter i årets tävling. Det är också det bidrag man har kunnat lyssna på längst. Jag finner likheter med Lovebugs som representerade Schweiz 2009 och missade finalen. Det är svårtippat hur de ska gå för bröderna Broggini, men jag hoppas verkligen de finns med bland de 26 finalisterna.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen