Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Rumänien 2011

Inför ESC Rumänien 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Rumäniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Rumänien hade startnummer 6 av 18 i semifinal 1 och sedan startnummer 14 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Rumäniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 13

  • Debutår:
  • 1994

  • Bästa placering:
  • 3:a (2005 & 2010)

  • Sämsta placering:
  • 22:a (1998)

  • Intressant fakta:
  • Rumänien har tagit sig till final varje gång sedan semifinalerna infördes.


Vem tävlade för Rumänien 2012?

Mandinga är ett rumänskt popband från huvudstaden Bukarest och består av sångerskan Elena Ionescu, Alex på trumpet, Chupi (slagverk), Bazooka (trummor), Florin (bas) och Zach (saxofon). Samtliga medlemmar i bandet är etablerade musiker. Mandinga har sedan starten 2002 hunnit släppa 4 album. Den ursprungliga sångerskan var den fd ESC-deltagaren Elena Gheorge (ESC 2009) som hoppade av 2005. Elena Ionescu anslöt till Mandinga år 2006. Gruppen tävlade i den rumänska ESC-uttagningen 2005 och kom på 4:e plats och 2007 hade man med en låt men drog sig ur tävlingen.

Låten Mandinga tävlar med heter ”Zaleilah” och är gjord av trion Elena Ionescu, Dihigo Omar Secada och Costi Ioni.

Artist och bidrag valdes genom en nationell final.

 

Musikvideo

Så här såg Rumäniens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Mina favoriter ramlar in på löpande band. Rumäniens låt är en riktigt bra sommarlåt som kommer spelas flitigt på klubbarna runt om i Europa. Jag tror defintivt att Rumänien kommer att ta sig till final. Väl där kan det sluta hur som helst.Jag börjar med att ge det rumänska bidraget lite negativ kritik först. Den första versionen av låten kom ut redan i september 2011 och fanns med på bandets kommande platta. Låten spelades runt om i landet och först i mars tävlade den i den nationella uttagningen. Det tycker jag är lite löjligt och låten drar en stor fördel av detta. Personligen anser jag att EBU borde sätta regler för hur och när låtar får exponeras så det blir samma vilkor för alla som tävlar. Nu till det mer positiva. Jag kan inte låta bli att dras med i rytmerna och den oerhört svängiga låten. Man blir absolut på gott humör och jag tror att Rumänien ännu en gång hamnar i final.En riktigt bra danslåt med influenser från latinamerikanska rytmer och ett härligt dragspel & marscshtrummor. Inledningen med säckpipan är grymt bra. Jag håller också med att den känns som en typisk sommarplåga. Jag tror det här går hem hos de flesta runt om i Europa. Länder som skickar bidrag som flörtar med andras kulturer och musikstilar brukar gå hem. Jag får flashbacks till Portugals sköna ESC-bidrag 2009 när jag hör den här medelhavspoplåten. Jag älskar danserna och rörelserna som de gör i takt till musiken och vill hemskt gärna lära mig det också.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen