Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Portugal 2011

Inför ESC Portugal 2014 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Portugals artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Portugal hade startnummer 6 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Portugals tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 45

  • Debutår:
  • 1964

  • Bästa placering:
  • 6:a (1996)

  • Sämsta placering:
  • 19:e i semifinal (2006)

  • Intressant fakta:
  • Portugal har varit med längst – utan att vinna ESC.


Vem tävlade för Portugal 2012?

Filipa Sousa vann den portugisiska finalen i vintras och det är hennes största bedrift inom musiken. Hon är 27 år gammal och kommer från staden Albufeira som ligger längst Algarvekusten. Hennes tävlingsbidrag i Eurovision heter ”Vida Minha” och är gjord av låtskrivarna Carlos Coelho och Andrej Babic.

Artist och bidrag valdes ut genom en nationell uttagning.

 

Musikvideo

Så här såg Portugals musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Det här är en väldigt tråkig låt som jag har svårt att ta till mig. Det är en typisk låt som lätt glöms bort och kan sluta på en sistaplats. Den sticker inte ut åt något håll. Portugal är ett de land som hållit på längst utan en seger. Jag hoppas att Portugal snart får uppleva deras första seger, dock inte i år.I början tyckte jag att detta var tråkigt. Men med tiden har jag börjat uppskatta låten. Portugiserna har i år tagit hjälp av den kroatiske producenten Andrej Babic, som tidigare varit med och tävlat i Eurovision för olika länder. Det är en fin ballad de har fått till med en sångerska som besitter en bra röst. Dessvärre tror jag inte det kommer funka i detta tuffa sällskap hon har i semifinal två.En finstämd och gammalmodig schlagerballad som man har hört så många gånger förut. Alldeles för mossigt och tråkigt för min smak. Portugal brukar dessvärre sällan bjuda oss på något som känns särskilt aktuellt i tiden. Men de har åtminstone ryckt upp sig från fjolårets bottennapp. Svårtippat om det här tar sig vidar eller ej. Jag får upp en bild i huvudet på ett gungande skepp ute i Medelhavet som kantrar, med denna sångerska sjungandes, som bryts ned mot havets djup. Det bådar inte gott 😉 Trots det så tycker jag ändå den här låten har potential att ta sig till final och jag tror att juryn kommer ranka den här högt, vilket kan rädda det sjunkande skeppet till en finalplats.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen