Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Österrike 2011

Inför ESC Österrike 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Österrikes artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012.  Österrike hade startnummer 16 av 18 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Österrikes tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 44

  • Debutår:
  • 1957

  • Bästa placering:
  • 1:a (1966)

  • Sämsta placering:
  • 27:a i semifinal (2007)

  • Intressant fakta:
  • Österrike har kommit sist hela sju gånger, vilket är 16 % av alla gånger Österrike har ställt upp i ESC.


Vem tävlade för Österrike 2012?

Trackshittaz är en österrikisk hiphop grupp som består av Lukas Plöchl och Manuel Hoffelner. Gruppen bildades 2010 men har redan släppt fyra album. Två av albumen har legat etta på den österrikiska albumlistan. Förra året försökte de ta sig till Düsseldorf med låten ”Oida Taunz” men misslyckades. I år gick det desto bättre när de tävlade med låten ”Woki Mit Deim Popo” som duon gjort text och musik till själva.

Artist och bidrag valdes genom uttagningen Österrich rockt den song contest.

 

Musikvideo

Så här såg Österrikes musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Österrike som bojkottade Eurovision mellan 2008 och 2010 ställde återigen upp förra året för att tävlingen hölls i grannlandet Tyskland. Det gick bra för Österrike, de lyckades ta sig till final där de slutade på en 18:e plats. I år ställer de upp med hiphop gruppen Trackshittaz och det är inget som faller mig i smaken. Jag är inget hiphop fan i vanlig fall och det här gör inte direkt att jag blir mer tillfreds med musikstilen. Jag tycker bara att de hoppar och fjantar runt. Texten är väl inte i det bästa laget den heller. Nä Österrike ni får tyvärr ta och skicka en bättre låt nästa gång.Hiphop på tyska. En riktigt svårbedömd låt, både när det gäller hur det ska gå och hur bra den är. Den svänger definitivt och av någon anledning blir jag på gott humör. Men i ärlighetens namn så är det en riktigt löjlig låt. Våra österrikiska grabbar sjunger om att man ska skaka på sin rumpa. Det lär väl skaka en och annan i Baku, men att det ska göra det i finalen också har jag svårt att se.Jag har alltid varit fördomsfull mot just rap. Tycker vanligtvis de är jobbiga att lyssna på, men den här låten från Trackshittaz är allt annat än tråkig. Den är dansant, fartfylld med ett skönt drag. Dessa två grabbar var nära att representera Östterike i fjol med en liknande låt. De uppmanar oss alla att ”skaka rumpa”. Tror dock inte den tilltalar tillräckligt många för att det ska bli någon finalplats för Östterike i år.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen