Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Norge 2011

Inför ESC Norge 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Norges artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Norge hade startnummer 16 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 12 av 26 i finalen. De var dock ett hårsmån från att inte gå vidare till finalen…

Först ger vi en faktaöverblick om Norges tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 50

  • Debutår:
  • 1960

  • Bästa placering:
  • 1:a (1985, 1995 & 2009)

  • Sämsta placering:
  • 18:e i semifinal (2007)

  • Intressant fakta:
  • Norge är det land med flest sistaplatser i Eurovisionhistorien, hela tio stycken!


Vem tävlade för Norge 2012?

Touraj Keshtkar föddes i Shiraz, Iran, den 26 maj 1987. Som ettårig flyttade han med familjen till Norge. Han började arbeta som modell vid 16-års ålder. Senare fick han jobbet som programledare på norska MTV. Tooji är utbildad social arbetare. Sin första singel släppte han 2008 med titeln ”Swan Song”.

2012 ställde Tooji upp i Norsk Melodi Grand Prix, som är Norges motsvarighet till Melodifestivalen, med låten ”Stay” som han gjort med Figge Boström och Peter Boström. Låten tog sig till final där den vann. Därmed är det Tooji som representerar Norge i Eurovision 2012.

 

Musikvideo

Så här såg Norges musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Den här är en riktig förutsägbar låt och ordentligt tråkig. Jag tror knappast att Norge tar sig till final och jag hoppas att de inte går till final heller. Norges bästa bidrag var skriven av Thomas G:son och framfördes av Reidun Säther. Varsågod, här kommer de bästa låten i Melodi Grand Prix 2012, High on love.Det är för lätt för mig det här. Det är ett lätt sätt att skrapa in en hel del poäng. Du skapar en catchy låt med en halvtaskig sångare och hoppas på det bästa. Sedan att det känns för mycket Eric Saade över det hela gör ju inte saken bättre. Förutom att det finns något medryckande i refrängen så gillar jag det faktiskt inte. Petter Øien & Bobby Bare med låten ”Things Change”, borde vunnit den norska uttagningen.Eric Saade-kopian Tooji åker till Baku med en svenskskriven låt. Svenskduon Peter Boström och Figge Boström ligger nämlingen bakom Toojis låt ”Stay”. Även om jag hellre hade sett att norrmännen skickade något annat så går det inte att komma ifrån att det är en sjukt medryckande och bra låt. Det är en klubblåt med orientalisk touch och ett snyggt shownummer som säkerligen kommer att plocka flera poäng, både från öst och väst. Norge kommer gå långt i år är mitt tips.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen