Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Nederländerna 2011

Inför ESC Nederländerna 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Nederländernas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Nederländerna hade startnummer 3 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Nederländernas tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 53

  • Debutår:
  • 1956

  • Bästa placering:
  • 1:a (1957, 1959, 1969 & 1975)

  • Sämsta placering:
  • 19:e/sist i semifinal (2011)

  • Intressant fakta:
  • Nederländerna har inte varit i final sedan 2004!


Vem tävlade för Nederländerna 2012?

Joan Franka är en 22-årig sångerska som är född i Rotterdam. Hennes ursprungliga namn är Ayten Kalan och hon härstammar från Turkiet. Hon har varit etablerad sångerska sedan 2010, då hon deltog i den nederländska versionen av ”The Voice of Holland”. Hon har förutom ESC-bidraget släppt två andra singlar ”Foolish Games” och ”Promise me”. I Baku 2012 tävlar Nederländerna med låten ”You And Me” som artisten (Joan Franka) gjort tillsammans med Jessica Hoogenboom.

Artist och bidrag valdes ut genom en nationell final.

 

Musikvideo

Så här såg Nederländernas musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Landet utan en finalplats sedan 2004. Det är riktigt tråkigt för dem. I år har Nederländerna en indian på scenen. En indian!! Vad har de med Nederländerna att göra? Det är det jag sitter och tänker på hela låten. Låten i sig är inte dålig men den där utstyrseln förstör hela låten. Det är som när Sverige skickade Martin Stenmarck med låten Las Vegas. Det hade ingenting med Sverige att göra och jag tror att det var det som gjorde att det gick så dåligt för oss.Nederländerna har en fin Eurovisionhistoria. De har vunnit tävlingen fyra gånger, men sist vann man 1975. Man har dessutom hela sex sista platser. De senaste åren har varit tunga för landet och man har inte varit i final sedan 2004. Jag har svårt att se hur Joan Franka ska kunna ändra på det, men till skillnad från förra året så lär hon inte komma sist. Hon har en trallvänlig låt som sätter sig. Men den lyfter aldrig och är rätt ljummen rätt igenom.Ska Nederländerna bryta den negativa trenden och äntligen få sin efterlängtade finalplats tro? Även om jag inte tror det blir i år så känns det åtminstone som de är på rätt väg i alla fall. De förtjänar en finalplats. Det låter väldigt mycket Amy MacDonald över denna söta ”Idiana-Joan” och hennes charmiga och glada låt ”You and me”. Utstyrseln hon bär på scenframträdandet symboliserar hennes barndom, då hon älskade att klä ut sig som indian, så där har ni förklaringen till det.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen