Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Montenegro 2009

Inför ESC Montenegro 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Montenegros artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Montenegro hade startnummer 1 av 18 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Montenegros tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 3

  • Debutår:
  • 2007 (självständigt)

  • Bästa placering:
  • 11:e plats (semifinal)

  • Sämsta placering:
  • 23:e plats (semifinal)

  • Intressant fakta:
  • Montenegro har aldrig tagit sig till final. På tre försök som eget land har de som bäst en 11:e plats, år 2009.


Vem tävlade för Montenegro 2012?

Rambo Amadeus, eller Antonije Pusic som han egentligen heter, är en satiriker. Han har gjort narr av politiker i balkanområdet och drivit med flera konflikter som har lamslagit balkanländerna. ”Jag gillar att utforska utrymmet mellan visdom och enfald” säger han till Time.com. Även låten som han ska sjunga i eurovision är satir och handlar om den pågående eurokrisen. I videon gör han narr av alla EU-länderna och videon är väldigt mycket politisk satir. Även Sverige får sig en släng av sleven.

Tävlingsbidraget ”Euro Neuro” har han gjort själv.

Artist och bidrag valdes genom ett internval via TV-bolaget RTCG.

 

Musikvideo

Så här såg Montenegros musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Montenegro kommer defintivt inte gå till final. Låten är fruktansvärt dålig. Rambos satir tror jag inte funkar på resten av Europa.Jag tycker inte om låten. Det finns något som gör att man känner en sorts avsky mot den. Men texten är faktiskt rätt bra. Den har en bra innerbörd. Men inte ens det kan lyfta betyget.Tråkig öppning på den första semifinalen. Jag tycker bara den här låten är provocerande dålig. Montoton raplåt och verkligen ingen rolig start på det här ESC-året. Låttexten beskriver orättvisorna i vår värld och är väl det enda som är något positivt, för själva melodin är bara urtråkig att lyssna på. Om det här var det bäst Montenegro kunde få fram i sin comeback, då tycker jag de kunde avstått lika gärna.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen