Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Malta 2011

Inför ESC Malta 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Maltas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Malta hade startnummer 4 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 21 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Maltas tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 24

  • Debutår:
  • 1971

  • Bästa placering:
  • 2:a (2002 & 2005)

  • Sämsta placering:
  • 25:a i semifinal (2007)

  • Intressant fakta:
  • Malta älskar Eurovision och ungefär 98% av befolkningen brukar sitta bänkade när det är dags.


Vem tävlade för Malta 2012?

Kurt är 23 år gammal och en maltesisk sångare. Han har deltagit både 2010 och 2011 i den maltesiska uttagningen. 2010 kom han på en tolfte plats med låten Waterfall och 2011 slutade han på en tredje plats med låten Over and Over. I år, 2012, blev det han som vann den maltesiska uttagningen och får därmed representera Malta i Eurovision.

Låten heter ”This Is The Night” och är gjord av artisten själv tillsammans med de svenska låtskrivarna Johan Jämtberg och Mikael Gunnerås.

 

Musikvideo

Så här såg Maltas musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Jag håller med Haris att den här låten är typisk Malta. Jag håller med att Malta måste skicka något nytt för att lyckas vinna den här tävlingen som hela Europa älskar. Låten är en väldigt klassisk schlager men jag tycker att den är bra och en härlig låt. Jag hoppas Malta lyckas ta sig till final för de har tyvärr varit väldigt svårt för dem de senaste åren. Senaste finalplatsen var 2009.Om man hör den här låten utan att veta vilket land den tävlar för, så kan jag lova att de flesta hade gissat på Malta. Det är väldigt enformigt och typiskt Malta. De vill så gärna lyckas i tävlingen men envisas med att skicka typiska maltesiska bidrag. Det borde finnas en term för det. Jag tycker Kurts låt är väldigt tråkig och enformig och det händer liksom ingenting.Den här låten är helt enkelt en skön och medryckande radio-poplåt. Den påminner om ”Another Summer Night” som Fabrizio Faniello sjöng för Malta 2001. ”This is the night” var min tredje rankade favorit inför finalen på Malta. Så visst är jag nöjd med valet, även om jag inser att det hade varit ett klokare val om malteserna hade skickat Claudia Faniello, med den pampiga balladen ”Pure”. Den hade garanterat klarat sig bättre i Baku. Chanser för Kurt Calleja och Malta i ESC 2012? Det blir återigen tufft att kvala in till finalen, då låten i mångas öron lär kännas slätstruken och inte särskilt up-to-date. De svenska låtskrivarna Johan och Mikael har tidigare skrivit Erik Rapp’s JESC-låt ”Faller”.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen