Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Makedonien 2011

Inför ESC Makedonien 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Makedoniens* artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Makedonien hade startnummer 2 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 22 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Makedoniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

* Sedan 2019 har republiken Makedonien fått namnet Nordmakedonien. Här har vi dock valt att behålla det gamla namnet på landet eftersom det var så de presenterades 2012.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 11

  • Debutår:
  • 1998

  • Bästa placering:
  • 12:a (2006)

  • Sämsta placering:
  • 16:e i semifinal (2011)

  • Intressant fakta:
  • Makedonien har inte varit i final sedan 2007.


Vem tävlade för Makedonien 2012?

Kaliopi Bukle är en 45-årig makedonsk sångerska och låtskrivare. Hennes intresse för sång & musik kom i tidig ålder, då hon b.la ställde upp i någon slags Children Contest i hemlandet. Hon försökte 1996 att komma med i ESC, men misslyckades att ta sig förbi kvalrundan (som var just det året). ”Samo ti” hette bidraget hon sjöng. Efter misslyckandet med att kvala in till ESC satsade hon på att skriva låtar åt andra artister. 2002 skickade hon in en låt till den makedonska uttagningen till ESC och kom på femteplats. 2006 blev hon sugen på att ställa upp som artist igen och kom då på sjätteplats. 2009 förskte hon på nytt som artist och kom då tvåa. Det makedonska tv-bolaget tyckte hon skulle få chansen att tävla för Makedonien i ESC och bestämde sig inför 2012 att låta Kaliopi bli landets representant. Låten ”Crno i belo” skrev hon själv, men fick hjälp med melodin som kompades av hennes ex-man Romeo Grill. De hade under 80-talet en popgrupp tillsammans.

Artist och bidrag valdes ut genom ett internval på TV-bolaget MRT.

 

Musikvideo

Så här såg Makedoniens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Nja, jag tycker inte om det här. Jag tror att Serbien som är före Makedonien kommer att smälla tio gånger högre än vad denna låt gör. Att dessutom blanda rock och ballad är ingen bra idé. Jag tycker att om de bara satsat på den rockigare delen av låten hade det nog gått bättre. Nä, Makedonien ni faller väl på målsnöret som ni brukar.Jag vet inte riktigt vart jag ska placera denna låten. I början var jag inte alls förtjust i den, men nu i efterhand tycker jag faktiskt om den. Varje gång Makedonien gått till final så har det varit precis på målsnöret. De har dessutom kommit på den sista finalplatsen två gånger men ändå inte nått final eftersom en jury då fick välja det tionde bidraget. Om Kaliopi går till final så tror jag det blir på målsnöret. Ser inte den som en farlig utmanare, även om jag gillar låten.Jag går igång på den här låten. Tycker den är härlig! Man luras att det här ska vara någon lugn o stillsam ballad, men mitt upp i allt växlar låten om till en fartfylld rockballad. Älskar beatet och den makedonska texten, särskit när hon uttalar ”Crno i belo”. Tyvärr tror jag liksom mina bloggkollegor att det här kommer falla på mållinjen, vilket denna sångerskan är ju van vid sedan tidigare.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen