Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Lettland 2011

Inför ESC Lettland 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Lettlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Lettland hade startnummer 4 av 18 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Lettlands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 12

  • Debutår:
  • 2000

  • Bästa placering:
  • 1:a (2002)

  • Sämsta placering:
  • 19:e/sist i semifinal (2009)

  • Intressant fakta:
  • Lettland är de enda landet som har tolkat en sång på teckenspråk. Walters & Kazha- The war is not over.


Vem tävlade för Lettland 2012?

Anmary, eller Linda Amantova som hon egentigen heter, är en lettisk countryartist. Linda deltog i det lettiska programmet ”Talantu Fabrika 2”. Ett program som liknar ”Idol”. Hon slutade på en andra plats och blev där igenom känd för den stora massan. Nu tänker hon representera Lettland i Eurovision.

Låten hon tävlar med i år heter ”Beautiful Song” och är gjord av Rolands Ūdris och Ivars Makstnieks.

Artist och bidrag valdes genom uttagningen Eirodziesma 2012.

 

Musikvideo

Så här såg Lettlands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Jag tycker att Lettlands bidrag är en av de bästa i år. Jag har haft den på min topplsta sedan starten och kommer nog fortsätta med det. Jag tycker låten är riktigt skön och är lätt att fastna för. Jag hoppas och tror att de kommer att ta en av de tio platserna som finns. Ps: Den bästa låten av alla låtar i år var med i den lettiska uttagningen. Den borde segrat i stället, Freakin Out!!Lettland har haft ett bedrövligt facit de senaste åren. Man har inte varit i final sedan 2008 och 2009 och 2010 slutade man sist i sina semifinaler. 2011 slutade man dessutom på 17 plats av 19 i semifinalen. Jag vet helt ärligt inte om Anmary kommer vända den trenden. Men om hon ska göra det så finns möjligheterna i semifinal 1. Den är av sämre kvalité och dessutom mer svårtippad. Vad det gäller låten så vet jag inte riktigt vad jag tycker. Den trallar väl lite småfint, men texten tycker jag är oerhört löjlig.Lettland tävlar med ett glatt & charmigt bidrag. Viss ironi över låten, som har en otroligt medryckande och trallvänlig refräng. Jag älskade den här låten enda från första stund jag hörde den. Frågan är om tillräckligt många gör det för att Lettland ska kunna kvala in till finalen. Där har man inte varit sedan piraterna 2008.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »