Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Kroatien 2011

Inför ESC Kroatien 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Kroatiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Kroatien hade startnummer 10 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Kroatiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 19

  • Debutår:
  • 1993

  • Bästa placering:
  • 4:a (1996 & 1999)

  • Sämsta placering:
  • 16:e i semifinal (2007)

  • Intressant fakta:
  • Gruppen Riva som vann för Jugoslavien 1989 var från Kroatien.


Vem tävlade för Kroatien 2012?

Kroatisk TV valde sin artist och sitt tävlingsbidrag internt. Artisten som valdes ut blev sångerskan Nina Badrić, meddelades redan i januari 2012, medan låten ”Nebo” framfördes först en månad senare. Låten har gjorts helt och hållet av artisten själv.

 

Musikvideo

Så här såg Kroatiens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Den här låten växer ju mer man lyssnar på den och jag tror att Kroatien kan få en av sina bästa placeringar på mycket länge. Efter att landet har missat final två år i rad nu är det dags för en finalplats igen.Nina Badrić är en oerhört vacker och framför allt duktig sångerska. Hon har stora meriter i hemlandet och är en framgångsrik och känd artist i länderna som var det forna Jugoslavien. Låten ”Nebo” är kanske inte Ninas bästa låt, men jag tycker det är en fin och behaglig låt. Det är en rätt finstämd ballad där Nina faktiskt visar sina röstresurser. Hon har dessutom gjort och skrivit låten helt själv. Efter förra årets kroatiska besvikelse hoppas jag på upprättelse för Nina och en bra placering, även om jag tror att det blir svårt.För två år sedan trodde man att gruppen Femminem med den vackra balkanballaden ”Lako je sve” lätt skulle ta sig till final. När så icke blev fallet skickade man en gladpop-schlager av en tysk sångerska, vilket även det floppade. Nu prövar man med en smäktande balkanballad på nytt. Även om jag tycker detta är mysigt och behagligt att lyssna på så tror jag inte att det tilltalar tillräckligt många för att ha någon chans. Alldeles för platt och simpelt, tyvärr.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »