Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Israel 2011

Inför ESC Israel 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Israels artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Israel hade startnummer 10 av 18 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Israels tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 34

  • Debutår:
  • 1973

  • Bästa placering:
  • 1:a (1978, 1979 & 1998)

  • Sämsta placering:
  • 24:a i semifinal (2007)

  • Intressant fakta:
  • Israel vann förvisso tävlingen två år i rad i slutet av 70-talet men är det enda land som inte arrangerat och ställt upp året efter sin seger, och detta av ekonomiska skäl.


Vem tävlade för Israel 2012?

Bandet Izabo bildades 1989, de spelar allt från indie, pop/rock, punk och disco. Sångaren Ran är en känd musikproducent i Israel som arbetat med flera kända namn i Israel. Det är Ran Shem-Tov & Shiri Hadar som gjort tävlingsbidraget ”Time” som de representerar Israel med i Baku.

Artist och bidrag valdes genom ett internval hos TV-bolaget IBA.

 

Musikvideo

Så här såg Israels musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Jag tycker låten är skön och man vill lyssna på den fler gånger. Förra året ställde Israel upp med en Eurovision-veteran iform av vinnaren Dana International. Det gick inte så bra för dem då men jag gillade låten. Hur det går för Israel i år? Jag tror ändå de kommer att gå till final, där kan de bli finalens skräll!Jag gillar Izabos låt. Tycker den är charmig och utsänder massa glädje. Jag tycker också det är bra att Israel håller sig till att en bit av låten måste vara på hebreiska. Hebreiska är ett väldigt fint språk tycker jag. Hur kommer det gå för denna grupp i årets Eurovision då? Jag tycker faktiskt att denna låten är oerhört svårtippad. Av konkurrensen att döma så hade jag personligen utan problem tagit den vidare från semifinal 1, men jag kan inte låta bli att tänka att folk inte kommer rösta på dem p.g.a. politiska åsikter. Jag hoppas att jag har fel.I år skickar Israel en grupp indie-cirkusartister. En udda fågel i årets svårtippade Eurovision-tävling. Mina smajl-gropar blir breda av förtjusning när jag hör den här underbara 70-tals retrodängan. Det svänger och visst hör man att låtens refräng har likheter med Abba’s hit ”Nina, Pretty Ballerina”. Jag tror dock den är rätt så chanslös även om den sticker ut och är en udda fågel. Får en viss flowerpower-känsla av det här bidraget. Ser framför mig ett älskande par på en grässlätt med fullt av blommor. Jag hoppas såklart på att de ska kvala vidare, men troligtivs gör de inte det.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen