Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Island 2011

Inför ESC Island 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Islands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Island hade startnummer 2 av 18 i semifinal 1 och sedan startnummer 7 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Islands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 24

  • Debutår:
  • 1986

  • Bästa placering:
  • 2:a (1999 & 2009)

  • Sämsta placering:
  • 22:a (1989 & 2001)

  • Intressant fakta:
  • Alla bidrag i Söngvakeppni Sjonvarpsins framfördes på isländska.


Vem tävlade för Island 2012?

Greta Salome är en isländsk sångerska och låtskrivare. Det är hon som har gjort låten. Hon hade även med ett annat bidrag i Söngvakeppni Sjonvarpsins, tillsammans med Heida och Gudrun framförde hon även bidraget Aldrei Sleppir mer. Jonsi är 34 år gammal och har deltagit flera gånger i Söngvakeppni Sjonvarpsins. Han representerade Island i Eurovision Song Contest 2004 med låten Heaven . Låten slutade på en 19:e plats i finaln. Jonsi var sjuk under ESC veckan så hans röst var inte 100%. Han är även med i det isländska bandet I svörtum fötum.

Artist och bidrag valdes genom uttagningen Söngkveppnin 2012.

 

Musikvideo

Så här såg Islands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Den här låten har växt i mina öron. Jag gillade inte låten första gången jag hörde den men den har som sagt växt. Låten är vädigt mäktig och även om de har översatt texten till engelska så är den fortfarande pampig men jag gillade den isländska version bättre. Jag tror dock att låten inte kommer att tilltala Europa det är bara en känsla som jag har inombords.Jag älskar verkligen den här låten. Älskade den på isländska och jag gör det samma på engelska. Det är inte ofta som man lyckas få över en låt från sitt modersmål till engelska och dessutom få den att låta lika bra, men det gjorde isländningarna. De lyckades pricka tonhöjningarna på samma platser i låten och deras engelska uttal är riktigt bra. Riktigt proffsigt lyckades de göra omvandlingen. Den har drama, passion, en fantastisk instrumental bit, fantastiska rytmer och den isländska mystiken kvarstår. Det finns inte många femmor i år, men detta är en given sådan!Låten är oerhört pampig med sköna instrumentala rytmer och stråkar. Jag blev frälst i låten första gången jag hörde den och den tillhör en av mina absoluta favoriter det hä året. Även om jag föredrar den isländska versionen, så måste jag säga att man lyckats bra med den engelska versionen. Dock är det väldigt synd att islänningarna år efter år alltid skickar bidrag på engelska när isländska är ett sånt vackert och charmigt språk. Island har aldrig vunnit ESC, men har varit fasligt nära två gånger, då man kommit tvåa. På de senaste fyra åren på raken har man lyckats ta sig till final och jag tror även de lyckas en femte gång.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen