Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Irland 2011

Inför ESC Irland 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Irlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Irland hade startnummer 18 av 18 (sist ut) i semifinal 1 och sedan startnummer 23 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Irlands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 45

  • Debutår:
  • 1965

  • Bästa placering:
  • 1:a (1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 & 1996)

  • Sämsta placering:
  • 15:e i semifinal (2008)

  • Intressant fakta:
  • Irland dominerade 90-talet, 4 vinster och 2 andraplatser på åtta starter. Totalt sett har de flest vinster genom tiderna – sju stycken!


Vem tävlade för Irland 2012?

Enäggstvillingarna John och Edward började sin bana i tv-programmet the X-Factor. Där slutade de på en sjätteplats. Efter de släppte de debutsingeln Under Pressure. Deras första album nådde första platsen på Irlands albumlista men riktigt kända blev de 2011 när de vann Irlands uttagning till Eurovision och fick framföra Lipstick som slutade på en åttonde plats. Nu är det dags igen för Jedward, denna gång med låten ”Waterline” som Nick Jarl och Sharon Vaughn gjort. Det kan noteras att Jedward även det här året får avsluta sin semifinal.

Artist och bidrag valdes genom den nationella finalen Eurosong 2012, vilken arrangerades som en del av programmet The Late Late Show.

 

Musikvideo

Så här såg Irlands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Irland skickar i år samma succéduo som ställde upp förra året. Förutom vinnaren är det Jedwards som är mest ihågkommen från förra året. Var det någon som kom ihåg vad tvåan hette? (Jag måste tänka en stund själv innan jag kommer på att han heter Rafhael Gualazzi). Det var förra året nu till årets bidrag. Årets bidrag tycker jag är en klassisk poplåt som när man lyssnat på den känns väldigt tråkig och intetsägande. Den är som en tallrik fil med flingor som stått för länge.Irland är landet med flest segrar i Eurovision Song Contest genom alla tider. För första gång i historien har irländarna valt att skicka samma artist två år i rad. Jedward tävlade med ”Lipstick” förra året och slutade på en 8:e plats i finalen. Jag tycker personligen att den låten var bättre än årets ”Waterline”. Den är definitivt inte dålig, men tycker inte den är lika bra helt enkelt. Det känns typisk ”britpop” över det hela.Ytterligare ett svenskbidrag då Nick Jarl skrivit låten ihop med Sharon Vaughn. De helgalna och underbara bröderna från Irland är tillbaka. Frågan är om folk verkligen orkar med ett år till med Jedward? Ifjol fanns det en viss charm med dem, men vi har ju sett det här redan. Det som slår mig när jag hör låten är att den har stora likheter med Westlife’s hit ”When you’re looking like that”. Årets låt från Jedward är kanske lite för mainstream för att lyckas lika bra som ”Lipstick” gjorde (som stack ut), men jag föredrar helt klart årets låt om jag får välja vilken av de två som är bäst. Final lär det bli, men sen då?

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »