Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Grekland 2011 »

Inför ESC Grekland 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Greklands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Grekland hade startnummer 3 av 18 i semifinal 1 och sedan startnummer 16 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Greklands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Debutår:
  • 1974

  • Bästa placering:
  • 1:a (2005)

  • Sämsta placering:
  • 20:e (1998)

  • Intressant fakta:
  • Grekland har slutat topp tio de senaste 9 åren! Senaste de hamnade utanför topp tio var 2003 då de slutade på en 17:e plats.


Vem tävlade för Grekland 2012?

Elefthera Eleftheriou är Greklands representant i Baku iår. Elefthera är ursprungligen från Cypern och hennes stora genombrott kom i programmet ”X-factor”. Hon har även varit med i den cypriotiska uttagningen till ESC 2006 där hon framförde låten Play the melody for me. Hon slutade på en sjunde plats i finalen det året. 2010 skulle hon ha tävlat i den grekiska ESC-uttagningen, men diskkvalificerades då låten hade framförts på en privatfest innan deadline då låtar får spelas upp. Tables are turning hette låten.

Hennes Eurovision-låt ”Aphrodisiac” är gjord av trion Dimitris Stassos, Mikaela Stenström och Dajana Lööf.

Artist och bidrag valdes genom en nationell final (som avgjordes i ett köpcentrum).

 

Musikvideo

Så här såg Greklands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Första gången jag hörde den grekiska låten tyckte jag att det lät för grekisk. Det håller jag fortfarande fast vid men den växer ju mer man lyssnar på den. De två senaste grekiska bidragen har jag inte gillat, Opa som var någon slags grekisk mobilsignal och förra årets rap. Dessa båda bidrag var riktigt dåliga.Jag är faktiskt trött på Greklands bidrag. De låter alla likadant och påminner alltid om varandra. Kanske med undantag från förra året då vi bjöds på lite rap för ovanligheternas skull. Men årets bidrag känns så typiskt Grekland – en snygg tjej som sjunger en upptempolåt med grekiska influenser. Inget nytt, inget spännande och bara tråkigt.Ett traditionellt grekiskt bidrag som vi har hört så många gånger tidigare och som jag tycker om. Refrängen är medryckande, men låten i sig är ganska billig. Man är som vanligt stark kandidat till topplacering. Grekland har på sina 32 deltagande år aldrig missat en finalplats och det goda facitet lär hålla i sig även i år. Ordet ”Aphrodisiac” kommer från Aphrodite – kärlekens gudinna i den grekiska mytologin, och det är mat, dryck eller annat som sägs öka kärlek och lust.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »