Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Frankrike 2011

Inför ESC Frankrike 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Frankrikes artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Frankrike var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 9 av 26.

Först ger vi en faktaöverblick om Frankrikes tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 54

  • Debutår:
  • 1956

  • Bästa placering:
  • 1:a (1958, 1960, 1962 & 1977)

  • Sämsta placering:
  • 24:a (1998)

  • Intressant fakta:
  • Frankrike har gett väldigt mycket poäng till Turkiet genom tiderna.


Vem tävlade för Frankrike 2012?

Anggun Cipta Sasmi föddes i Jakarta, Indonesien, den 29 april 1979. Som barn spelade hon in musik i sitt hemland och släppte ett flertal album. Sedan flyttade hon över till Europa och spelade in skivor på engelska och franska. 1997 släppte hon sitt album ”Snow on the Sahara” och den sålde över förväntan. Anggun blev populär runt om i Europa och hon är än idag den enda artist från Indonesien som lyckats ta sig in på både europeiska och amerikanska topplistor.

Bidraget hon tävlar med heter ”Echo (You And I)” och det har hon varit med och tagit fram tillsammans med William Rousseau och Jean Pierre Pilot. Frankrikes val, både artist och bidrag, skedde internt.

 

Musikvideo

Så här såg Frankrikes musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Överlag har ”big five” bra låtar i år om man jämför med föregående år. Frankrike är inget undantag och jag gillar det här popsnöret. Det är franskan i verserna som gör halva låten. Franska är ett väldigt vackert spräk att framföra sina låtar på. Jag tror dock inte att de kommer att räcka till någon hög placering men den slår nog förra årets 15:e plats.Jag är inte så förtjust i Angguns låt. Det är rätt alldaglig och tråkig tycker jag. Dessutom så känns även refrängen rätt platt. Jag tycker om när det händer något i låtar, men här får jag inga vibbar alls. Det var en snudd på 1:a i betyg, men den får en 2:a pga att det finns mycket sämre låtar helt enkelt. Känner även att det blir svårt att tippa slutplaceringen på denna låt.I fjol utsågs Frankrike som en av förhandsfavoriterna till segern, och så även av mig. Det blev bara en 15:e plats för snygga Amaury Vassili med den pampiga opera-balladen ”Sognu”. Årets bidrag tycker jag inte alls om lika mycket som fjolårets. Sångerskan Anggun har dock en riktigt bra & kraftfull sångröst. Det här verkar vara en riktig fan-favorit, men för mig är det bara en helt okej låt. Lite platt. Visslandet i låten sätter sig vare sig man vill eller inte. Frankrike har inte vunnit ESC sedan 1977. Kanske är det deras tur i år?

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen