Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Finland 2011

Inför ESC Finland 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Finlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Finland hade startnummer 9 av 18 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Finlands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 45

  • Debutår:
  • 1961

  • Bästa placering:
  • 1:a (2006)

  • Sämsta placering:
  • sist med noll poäng (1963, 1965 & 1982)

  • Intressant fakta:
  • Förutom vinsten är Finlands bästa placering en 6:e plats 1980.


Vem tävlade för Finland 2012?

Pernilla är endast 21 år och en okänd artist tills hon vann UMK i år. Hon är född i Sjundeå som ligger 4 mil väster om Helsingfors. Det är hennes bror Jonas som har skrivit låten ”När jag blundar” (som hon tävlar med) och den var en födelsedagspresent till deras mor. Till vardags jobbar Pernilla på ett dagis och spelar i ett handbollslag.

Artist och bidrag valdes genom den för säsongen helt nya uttagningen UMK (tävlingen för ny musik).

 

Musikvideo

Så här såg Finlands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Jag älskar verkligen den här låten och hoppas av hela mitt hjärta att den tar sig till final för det är den verkligen värd, men tyvärr tror jag inte att den gör det. Jag har gillat låten sedan första gången jag lyssnade på den en mörk novemberkväll. Jag tror att det är en blandning mellan Pernillas finlandssvenska och texten som gjort att jag fastnat för låten. Det är synd att inte vi svenskar kan rösta i första semifinalen för då hade jag ringt många gånger. Kom igen Finland, jag hoppas på er. Heja Finland!Förra året var jag riktigt förtjust i Paradise Oskars fina ballad. Denna gången är jag inte lika förtjust. Jag kan erkänna att det är fint och välsjunget men jag förstår verkligen inte grejen. Varför sjunger de på svenska? Jag vet inte hur detta kommer gå hem i Europa. Låten känns riktigt svårtippad eftersom folk kan tycka att den är fin i vilket fall som helst, men det kan också bli ett bottennapp. Snälla Finland, gör det ni är bra på och ge oss metal och hårdrock i Eurovision igen!Jättekul med en låt på svenska. När vi svenskar inte vi själva stoltserar med vårt språk inför Europa får våra grannar Finland göra det istället. Låten är dessutom otroligt vacker. Senast Finland skickade en låt med svensk text var 1990, då lät det så häroch man slutade på delad sistaplats. Det är svårtippat hur det kommer gå för Pernilla. Jag gillar det här fast jag har svårt att se att det kommer fungera i resten av Europa.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen