Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Danmark 2011

Inför ESC Danmark 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Danmarks artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Danmark hade startnummer 13 av 18 i semifinal 1 och sedan startnummer 15 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Danmarks tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 40

  • Debutår:
  • 1957

  • Bästa placering:
  • 1:a (1963 ↦ 2000)

  • Sämsta placering:
  • 19:e i semifinal (2007)

  • Intressant fakta:
  • Danmark var det första landet i Norden som vann Eurovision Song Contest.


Vem tävlade för Danmark 2012?

Soluna Samay är född 1990 i Guatemala och flyttade som tioåring till Danmark och Bornholm. Hennes föräldrar är från Schweiz och Tyskland. Soluna är en van sångerska. Redan när hon var några år gammal sjöng hon på gatorna i Guatemala och fastnade tidigt för sång.

Låten hon tävlar med i Eurovision 2012 heter ”Should’ve Known Better” som är gjort av Chief 1, Remee och Isam B.

Artist och bidrag valdes genom uttagningen Dansk Melodi Grand Prix 2012.

 

Musikvideo

Så här såg Danmarks musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Ena stunden gillar jag den här låten och andra stunden tycker jag den är tråkig och långsam. Precis som Haris säger tycker jag att den påminner om Anna Bergendahls låt från 2010. Danmark hade betydligt bättre låtar som de kunde ha skickat istället för denna. Patrik Isaksson var med i den danska tävlingen och kom på en hedrande tredje plats, den låten kunde de skickat istället. De var förresten det enda danska bidraget i Melodi Grand Prix 2012.Jag tycker det är rätt platt och tråkigt det här. Det påminner mig för mycket om en sämre version av Anna Bergendahls ”This Is My Life”, som tävlade för Sverige 2010. Vi minns väl alla hur det gick. Jag vet inte hur jag ska tippa den här låten, för det kan ärligt talat gå lite hur som helst. När den tävlade på hemmaplan i Danmark gav jag den en tvåa och det håller jag mig till denna gången också.För första gången på bra länge är jag missnöjd med vad Danmark skickar till ESC. Platt och tråkigt var ordet. Dock är hon en otroligt grym sångerska som dessutom sjunger riktigt bra live. Tror att det kommer gå bra för Danmark i år igen. Jag får också Anna Bergendahl-vibbar när jag hör denna låten. Dock tycker jag denna är snäppet vassare. Låt oss hoppas på att våra nordiska grannar får ett bättre öde än vad vi fick 2010.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen