Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Bulgarien 2011

Inför ESC Bulgarien 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Bulgariens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Bulgarien hade startnummer 8 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen (men var ytterst nära).

Först ger vi en faktaöverblick om Bulgariens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 7

  • Debutår:
  • 2005

  • Bästa placering:
  • 5:a (2007)

  • Sämsta placering:
  • 19:e i semifinal (2005)

  • Intressant fakta:
  • Bulgarien har bara nått final en gång på sju försök.


Vem tävlade för Bulgarien 2012?

Sofi är en romsk artist som är känd i Bulgarien som ”den romska pärlan”. Sofi har släppt flera album och har fått tagit emot flertalet priser i Bulgarien. 1997 kom hennes första album och efter det har det rullat på. Hela 10 album har det blivit. Sofi har ställt upp i den Bulgariska uttagningen tre gånger. 2007 ställde hon upp med låten Ya Tvoya som slutade på en tredje plats. 2005 ställde hon upp också men då var hon aldrig nära. Hon föll i förkvalet innan semifinalerna.

Hennes tävlingsbidrag i Eurovision heter ”Love Unlimited” och är gjord av Donka Vasileva, Krum Geopriev och Iasen Kozev. Låten framförs mestadels på bulgariska men har fraser på inte mindre än elva (!) andra språk!

Artist och bidrag valdes ut genom en större nationell uttagning.

 

Musikvideo

Så här såg Bulgariens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Nej, det här är inget för mig, klubbmusik som låter likadant hela tiden. Det som gynnar Bulgarien är att det är få länder som har den här typen av changer i år. Jag tror faktiskt att Bulgarien tar sig till sin andra final. Om de kan upprepa femte platsen som de gjorde 2007 tror jag blir desto svårare.Jag är rätt kluven inför denna låt. Vet inte riktigt vad jag tycker. Den svänger rätt bra, men jag tycker helt ärligt att hennes röst är jobbig. Men det finns en gnutta charm i denna låt ändå. Den är inte usel som andra bidrag i årets tävling är. Dock har jag svårt att tippa hur det kommer gå för den. En plats mellan 8 och 14 är realistiskt.Jag tycker den fantastiskt begåvade sångerskan Sofi Marinova och Bulgarien i sig förtjänar en finalplats. Jag går igång på denna dansgolvsrökare och vill dansa med, men har en känsla av att folk kommer tycka detta är alldeles för intetsägande och händelsefattigt för att rösta vidare det här. Noterbart är att själva låten sjungs på bulgariska men frasen “jag älskar dig” sjungs på elva olika språk; azeriska, arabiska, engelska, franska och italienska.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen