Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Bosnien-H. 2011

Inför ESC Bosnien-H. 2016 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Bosnien-Hercegovinas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Bosnien-Hercegovina hade startnummer 17 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 4 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Bosnien-Hercegovinas tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 17

  • Debutår:
  • 1993

  • Bästa placering:
  • 3:a (2006)

  • Sämsta placering:
  • 22:a (1996)

  • Intressant fakta:
  • Bosnien och Hercegovina tillhör de länder som alltid varit gått till final (eller varit i final) sedan semifinaler infördes.


Vem tävlade för Bosnien-Hercegovina 2012?

Maja Sarihodžić är det riktiga namnet på den bosniska sångeskan Maya Sar. Hon föddes den 12 juli 1981 i Tuzla, Bosnien. I början av sin karriär körade hon till storheter som Dino Merlin och Tony Cetinski. Det sägs att Maja blev upptäckt av Dino Merlin och att han hjälpt till mycket i hennes karriär. Hon var dessutom tjejen som spelade piano bakom Dino Merlin under dennes bidrag i förra årets Eurovision Song Contest. Sin första singel släppte hon 2010 vid namn ”Nespretno” och den blev en stor hit och kritikerrosad över hela balkanregionen. Maya har dessutom startat en hjälporganisation för att bekämpa problemen med livmodershalscancer. För detta har hon belönats med ett guld plackat på International League of Humanists.

Både Maja och bidraget har valts ut internt. Bidraget hon tävlar med i Eurovision 2012 heter ”Korake Ti Znam” och den har hon gjort själv.

 

Musikvideo

Så här såg Bosnien-Hercegovinas musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Låten är härlig och väldigt trevlig att lyssna på. Överlag har alla ballader detta år hållit en väldigt hög klass. Jag tycker inte alls den är tråkig som vissa experte tycker. Hon har dessutom en väldig härlig röst. Bosnien är et av mina favorit länder i ESC historien och vem minns inte Pokusaj där de hade en tvättlina på scenen!Enkel förklaring till de fyra poängen som jag ger Maya. Tre poäng för den mysiga låten och Maya som är oerhört duktig och en patriotpoäng. Därför blir det fyra poäng. Det är ju inte den bästa låten Bosnien har skickar, det håller jag med om, men jag låta bli att tycka om det ändå. Det är inte i klass med varken ”Lejla” eller ”Bistra Voda”, men det har ändå något charmigt som en fin ballad ska ha.En fruktansvärt tråkig balkanballad. Det verkar som jag gillar Bosnien och Hercegovinas bidrag vartannat år. 2009 och fjolårets bidrag är verkligen två fantastiska favoriter hos mig. Detta land har aldrig missat en finalplats. Jag tror inte man missar i år heller. Särskilt inte när man skickar en gullig sångerska med en mysfaktorlåt. Maya blir den första kvinnliga artisten man skickar sedan 2007.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen