Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Belgien 2011

Inför ESC Belgien 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Belgiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Belgien hade startnummer 8 av 18 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Belgiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 53

  • Debutår:
  • 1956

  • Bästa placering:
  • 1:a (1986)

  • Sämsta placering:
  • 17:e i semifinal (2009)

  • Intressant fakta:
  • Belgien har skickat två bidrag till ESC på låtsasspråk. 2003 & 2008.


Vem tävlade för Belgien 2012?

Laura van den Bruel (19 januari 1995), bättre känd under sitt artistnamnet Iris är en flamländsk pop- och countrysångerska från Noorderwijk. Den 18 november valdes hon internt ut att bli Belgiens representant i Baku 2012. Hon är årets yngsta deltagare.

Tävlingsbidraget Iris ska framföra heter ”Would You” och är gjort av Nina Sampermans, Jean Bosco Safari och Walter Mannaerts.

Efter att artistvalet gjorts internt valdes bidraget ut genom en mindre nationell final.

 

Musikvideo

Så här såg Belgiens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Belgien är ett av mina favorit länder i esc. Jag älskar O Julissi från 2008 och flera andra belgiska bidrag från de senaste åren. I år däremot är jag inte överförtjust i Belgiens bidrag. Låten växer ju mer man lyssnar på den men i det stora hela är den ganska tråkig. Risken är väldigt stor att den här låten kommer att glömmas bort. Hoppas ni kommer igen nästa år Belgien för i år lär ni knappast nå final, tyvärr.När Tom Dice gick till final och tog en sjätte plats där år 2010, var det första gången Belgien röstades in i en final sedan semifinal systemet inleddes 2004. Med andra ord har det varit väldigt tufft för Belgien i ESC de senaste åren. Men det kan också bero på att de faktiskt haft rätt tråkiga och slätstrukna låtar. Årets låt tycker jag faller in i den kategorin. Det är nog en av de låtarna som man lättast glömmer bort i årets tävling. Den är rätt tråkig och det händer liksom ingenting.En klassisk ballad som känns alldeles för intetsägande och anonym för att ha någon chans att kvala vidare. Jag kan ärligt talat inte ens få den att fastna i huvudet. Känns som en dussinlåt man hört tusentals gånger i det här sammanhanget tidigare.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen