Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Albanien 2011 »

Inför ESC Albanien 2013 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Albaniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Albanien hade startnummer 5 av 18 i semifinal 1 och sedan startnummer 3 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Albaniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


  • Antal framträdanden:
  • 8

  • Debutår:
  • 2004

  • Bästa placering:
  • 7:a (2004)

  • Sämsta placering:
  • 17:e i semifinal (2007)

  • Intressant fakta:
  • Årets bidrag ”Suus” betyder ”personligt” på latin.


Vem tävlade för Albanien 2012?

Rona Nishliu är en 25-årig kosovoalbansk sångerska och radiopratare. Hon började sin sångkarriär 2004. Hennes genombrott var när hon var med i den albanska Idol och kom på femteplats av 7000 sökande. Rona har tidigare deltagit i Festival I Kenges (Albanines uttagning) 2004 tillsammans med sångerskorna Vesa Luma och Teuta Kurti. Låten de sjöng hette Flakareshë
Hon engagerar sig aktivt i humanitärt arbete. När hon studerade organiserade hon humanitära konserter i Kosovo och år 2009 deltog hon som gästföreläsare i FN:s utvecklingsprogram för unga volontärer i Vushtrri. Nishliu stöder även personer med autism, och är en del av institutet för hållbarhet och utveckling för ungdomar i Kosovo. Hon blev nyligen albansk medborgare.

Bidraget hon tävlar med heter ”Suus”, och den låten har Rona Nishliu gjort tillsammans med Florent Boshnjaku.

Artist och bidrag valdes genom Festivali I Këngës 50.

 

Musikvideo

Så här såg Albaniens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 Usch vilken hemsk låt. Jag brukar gilla Albaniens bidrag men i år är den fruktansvärt tråkig. En skrikig sångare som bara står och gapar. Den här låten kommer inte komma till final om det inte tilltalar östländerna. Det som är lite roligt med låten är att låtttiteln Suus är på latin, det är möjligtvis det som gör att jag ger en etta till bidraget.Jag har klickat runt mycket på Youtube och kollat på diverse listor, där de flesta lägger denna låten långt ner bland alla bidrag. Det är inte heller någon av mina favoriter, men jag vill fokusera lite på det positiva. Många klagar ständigt på att hon gapar och skriker för mycker. Jag vill säga att hon ”gapar” på ett fantastiskt sätt. Tjejen har verkligen en fantastisk pipa och hon är en stark sångerska. Men som låt måste jag hålla med de flesta och säga att den inte ger mig så mycket. Betyget blir därför inte så starkt, men jag är ändå rätt generös tycker jag.Albanien tillhör skaran länder som deltagit minst gånger i Eurovision Song Contest. Man debuterade 2004 och fick då sin bästa placering hittils. Efter det har det gått lite trögt för dom. De hade två toppbidrag på raken 2009 och 2010 och i fjol gick de ner sig med en skittråkig låt och så även i år. Fy, för denna skrikiga sångerska och låten är dessutom vedervärdig. En dramatisk & sorgsen pianoballad som inte berör mig det minsta. Jag tror dock att Albaniens bidrag har chans till finalplats. Känns som en given juryfavorit åtminstone.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen