Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Turkiet 2010

Inför ESC Turkiet 2012 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Turkiets artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Turkiet hade startnummer 5 av 19 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Turkiets representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

 

Vem tävlade för Turkiet 2011?

Yüksek Sadakat är en turkisk rockgrupp bildad 1997. Gruppen blev känd år 2005 då de släppte sitt album med samma namn som bandet. Gruppens musikstil är en mix av poprock med kraftfulla beats med traditionella turkiska instrument, keyboard och gitarrsolon. Men gruppen har på senare år haft en mer dyster stil i sin musik, därför blev man förvånad när man hörde låten de skulle tävla med i Eurovision Song Contest 2011. Största hiten släppte man 2009 och den hette ”Aşk Durdukça”. Gruppens namn betyder direktöversatt ”High Fidelity” (Hi-Fi).

Så här såg Turkiets musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!Brukar tycka om de turkiska bidragen men i år känns det sådär i ärlighetens namn. Gillade fjolårets bidrag som en fräscht rock-inslag men i år är man vare sig unik eller riktar sig till en bredare publik. Synd…Personligen kommer jag nog för alltid tycka att Eurovision Song Contest 2011 skulle hållits i Istanbul och inte Düsseldorf. Men tyvärr kan man inte alltid få som man vill. Men jag håller ändå maNgas låt ”We Could Be The Same” som en av Eurovision-historiens absolut bästa. Ja, jag sa det!
Turkiet har en imponerande svit. De har missat topp 10 i finalen endast två gånger sedan segern 2003. Det talar sitt tydliga språk på att Turkiet blivit bättre och bättre med åren och att Europa gillar det man har att erbjuda. I år blir det ännu en topplacering med denna glada låt utav Yüksek Sadakat.Turkiet har enligt mig haft ett av de absolut bästa bidragen i Eurovision Song Contests historia. Sertab Ereners låt ”Everyway That I Can” är genialisk, efter några års lyssningar är det fortfarande en bra låt. Kommer Turkiet att tävla med en lika bra låt i år? Nej det tycker jag inte! Yüksek Sadakat låt ”Live It Up” är intesägande och kommer särkeligen glömmas bort i tävlingen. Låten kunde varit bättre, den är snyggt producerad fast det är något som saknas i låten. Jag antar att låten kommer till final, men i finalen bli det en bottenplacering.Man fortsätter på samma bana som förra året då gruppen maNga kom på en hedrad andra plats. Varför ändra på ett vinnande koncept tänkte nog uttagningsjuryn som internt valde ut gruppen Yüksek Sadakat som Turkiets representant i Düsseldorf. Om man ska jämföra We could be the same och Live it up så är fjolårets bidrag hästlängder bättre. Årets bidrag är bara slät och tråkig. Men jag flaggar ändå för att Turkiet når finalen och väl där en topp 10-plats som brukligt.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »