Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Kroatien 2010

Inför ESC Kroatien 2012 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Kroatiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Kroatien hade startnummer 13 av 19 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Kroatiens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

 

Vem tävlade för Kroatien 2011?

Daria Kinzer föddes 1988 i Tyskland utav en kroatisk mor och en tysk far. Hon växte upp i Wien, Österrike och flyttade rätt nyligen till Zagreb, Kroatien, för att ställa upp i tävlingen Dora 2011. Daria har haft problem med det kroatiska språket, men har lärt sig mycket på det året som hon spenderat där.

Så här såg Kroatiens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!Vilken härlig känsla jag får i magen av den här underbara eurovision-dängan! Eurovision-fansen över hela Europa kan ju inte annat än älska det här på alla sätt. Kan bara föreställa mig scenframträdandet… Helt underbart! Kan bara hoppas att fans-rösterna skickar den direkt till final men man vet ju aldrig. Schlagerfavoriter har ju fallit förr… Men för min del är detta klart årets favorit på alla plan!Kroatien har, i Eurovision Song Contest, framfört låtar som sedan växt till att bli bland balkans största låtar någonsin. Tänker främst då på låtarna som framfördes mellan 1998 och 2000. Danijela framförde 1998 låten ”Neka mi ne svane”, Doris Dragovic sjöng ”Marija Magdalena” 1999 och år 2000 framförde Goran Karan den klassiska rockballaden ”Ostani”. Än idag får jag gådhud varje gång jag hör Gorans låt. Alla dessa låtar kunde lika gärna vunnit tävlingarna respektive år, enligt mig. Och det är just liknande låtar jag förknippar med Kroatien. I år bjuder man på glad popschlager, vilket är ovanligt för kroaterna. Men det ska sägas att det är en bra låt som kan gå långt.Jag kan med en gång säga att jag inte har varit speciellt förtjust av kroaternas musik som de har skickat, men detta året ändrades det. Daria framför den härliga upptempo låten ”Celebrate” som jag tror kan komma riktigt långt i tävlingen eller är de flesta trötta på denna typ av musik. Jag ser gärna att Kroatien går till final och hamnar någonstans i topp tio.Kroatien kan man alltid lita på. De skickar alltid uppskattade klassbidrag. En klar besvikelse att man i fjol missade finalen med den blytunga ”Lako je sve” från gruppen Feminnem. Hur ska det då gå i år tro? Det känns inte helt givet att man grejar finalplats iår heller, men jag hoppas det. Denna popdisco-låt från Daria Kinzer blir bara bättre ju fler gånger man lyssnar på den. Kanske lite väl mycket 90-tals influenser, men ändå modern i sig och extremt medryckade.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »