Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Island 2010

Inför ESC Island 2012 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Islands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2011. Island hade startnummer 14 av 19 i semifinal 1 och sedan startnummer 21 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Islands representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Dïsseldorf i maj 2011.

 

Vem tävlade för Island 2011?

Sjonni’s Friends är bestående av Gunnar Ólason, Vignir Snær Vigfússon, Pálmi Sigurhjartarson, Matthías Matthíasson, Hreimur Örn Heimisson och Benedikt Brynleifsson. Denna låten skrevs och skulle framförts av Sigurjón Brink. Sigurjón hittades den 17 januari avliden i sitt hem efter en stroke, endast 36 år gammal. För att hedra honom valde man att inte dra ut låten ur tävlingen, utan några av hans närmaste vänner gick istället in och sjöng låten som på isländska heter ”Aftur Heim”.

Så här såg Islands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!Jag tycker väl egentligen inte illa om det här men undrar om den lokala tragedin kan gå igenom och ut i Europa genom Sjonnis vänner… Sången är det inget fel på, men hade det verkligen vunnit utan ”hjälp” av det tragiska ödet?Jag har haft lite svårt för Islands bidrag. Men de senaste åren har de varit rätt okej faktiskt och årets låt gillar jag mer och mer faktiskt. Självklart blir man kanske medryckt i den sorgliga tragiken bakom låten, men faktum är att det faktiskt är en bra låt.Jag är alltid lika besviken när jag kommer på att Sjonni’s Friends representerar Island detta året och inte Yohanna. Låten är jättetråkig och jag tror tyvärr att den inte tar sig till final. Bättre lycka nästa år Island!Först av allt måste jag säga att det är en tragedi att sångaren Sigurjón gick bort så tidigt. Den här folkliga och etniska låten får mig att tänka på hur fort saker och ting kan förändras i livet och hur värdefullt det är. Att ha sådana fina vänner som framför den här låten för att hedra den bortgångne sångaren och hans familj berör mig och jag hoppas Sigurjón ser ner från himlen och känner stolthet att hans låt fick en plats i Eurovision. Hög mysfaktor, men borde egentligen behållt sin isländska version kanske. Kommer säkerligen få en hel del sympatiröster, inte bara för att hedra den bortgångne sångaren utan för att det är en riktigt fin låt, men frågan är om det räcker till en finalplats?

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen