Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Israel 2009

Inför ESC Israel 2011 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Israels artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Israel hade startnummer 3 av 17 i semifinal 2 och sedan startnummer 24 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Israels representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 


Fakta


  • Artist:
  • Harel Skaat

  • Låt:
  • ”Milim”

  • Text & musik:
  • Tomer Hadadi, Noam Horev

  • Språk:
  • Hebreiska


Harel Skaat är en israelisk sångare född 8 augusti 1981 i Kfar Sava i Israel. Hans sångförmåga upptäcktes vid tidig ålder. När Harel var 6 år, vann han en barnsångtävling och deltog också i ett avsnitt av den populära TV-serien ”Parpar Nehmad”. Efter att han hade gjort lumpen deltog han i ”Beit Zvi”, ett college som är specialiserat inom uppträdandebranschen. 2004 deltog Skaat i Kokhav Nolad (Israels version av Idol) och imponerade juryn med sin sångförmåga och sitt utseende. Skaat blev snabbt en favorit, mest för att han fick höga lovord för sina framträdanden av juryn. I finalen förlorade han mot Harel Moyal, vilket ledde till att anklagelser om röstfusk bland Skaats fans. Utöver detta har han även sjungit Israels natinalsång (Hatikvah) under en fotbollsmatch mellan Israel och Frankrike samt deltagit i en musikal (”He who dreamed”) som baserades på den tidigare premiärministern Yitzhak Rabins sista tio år i livet. Debutalbumet släpptes under sommaren 2006 vilket innehöll flertalet hits och fick blandad kritik från media. Han har även vunnit ett antal priser i Israel, bl.a. ”Singer of the Year”. I december 2009 beslöt tv-bolaget IBA att man valt ut Harel Skaat att representera Israel i Oslo 2010. Avslöjandet skedde i Knesset, Israels parlament.

 

Musikvideo

Så här såg Israels musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!Israel är kända för sina vackra (och mystiska om de sjungs på hebreiska) ballader. Detta låter mycket vackert och med alla instrument på scen ger det en wow-effekt på framträdandet. Han ser mycket bra ut och har en väldigt bra sångröst. Detta kan ta Israel från semifinalen, men jag vet inte riktigt var han hamnar sen i finalen. Han vinner dock inte, då den inte riktigt växer hos mig. Godkänd och en trea från mig.Ett av Israels sämre bidrag på senare tid… Landet brukar vara extremt ojämn i kvalitén och i år skickar man en släpig ballad. Visst har hunken utstrålning, eller blir man bara förblindad av hans utseende? Heberiska är dessvärre inget vacker språk att sjunga på heller så det här får bli en axelryckning.Ett av mina favoritländer i ESC genom tiderna. Finns många bra bidrag som Israel har ställt upp med. Låten Milim, eller ”Ord” om man översätter till svenska, är en dramatisk ballad på hebresika, med en fantastisk sångare i Harel Skaat. Vilken underbar röst och utstrålning killen har. Utan tvekan en finalplats och en topp-tio plats där. En av de bästa låtarna i år.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »