Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Grekland 2009 »

Inför ESC Grekland 2011 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Greklands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Grekland hade startnummer 13 av 17 i semifinal 1 och sedan startnummer 11 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Greklands representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 


Fakta


  • Artist:
  • Giorgos Alkaios & Friends

  • Låt:
  • ”OPA”

  • Text & musik:
  • Giorgos Alkaios, Giannis Antoniou, Gogua Iakovos, Evgenios Buli, Petros Zlatkos, Anastasios Kanaridis, Lazos Ioannidis

  • Språk:
  • Grekiska


Giorgos Alkaios (född 24 december 1971 i Aten) är en grekisk popsångare. Han är halvgrek och halvportugis. Efter att Giorgos var född flyttade familjen till Boston i tre år. Efter att hans föräldrar skiljt sig flyttade han tillsammans med sin pappa tillbaka till Grekland.

Redan som ung visade han intresse för musik och idrott. Hans första musikerfarenhet var vid ett sommarläger där han var gruppledare och höll på med teater och musik i fyra år. När Giorgos var 16 hoppade han av gymnasiet för att börja plugga till elektriker. Hans karriär började 1989 när han uppträdde i ett grekiskt tv-program. Efter en kort period av skådespeleri, bestämde han sig för att hålla enbart på med musik. Hans första singel ”Ti Ti” gjorde honom extremt populär i Grekland. Han är känd för sin distinkta stil där han kombinerar grekiska och orientaliska inslag med modern popmusik. Till dags dato har han 5 platina- och 9 guldalbum.

 

Musikvideo

Så här såg Greklands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!Opa! Här är det action från första början till slut. Grekiskt tempo och stil över hela låten gör att man vill dansa och ha det kul. Att låten handlar om finanskrisen märks inte för oss som inte kan ett dugg grekiska. Men texten handlar om att man ska glömma det som varit och se fram mot en bättre framtid. Första versionen av låten var superbra, sen bestämde de sig för att arrangera om låten och ändra tonarten lite. Jag tyckte den förändringen var misslyckad. Jag tycker den förlorade lite glädje och partykänsla efter omarrangemanget. Men, jag tvivlar inte på att den kommer att komma högt i finalen! Svag femma för omarrangemanget…Grekland brukar i princip alltid skicka snygga bidrag men i år känner jag mig besviken. Tråkig och klyschig och inte alls intressant någonstans. Inte dålig men bjuder på för lite av just ”opa”-känslan sin titelt till trots.En udda, men cool dansgolvshit som låter väldigt grekiskt och sticker ut rejält. Bland de skönaste bidragen i år. Jag håller tummarna för att Grekland lyckas bra i Oslo. Det är inget snack om att finalplatsen är given. Kan nog t.om vinna hela tävlingen. Man skickar oftast låtar där man hör var de kommer ifrån.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen