Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Frankrike 2009

Inför ESC Frankrike 2011 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Frankrikes artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Frankrike var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 18 av 25.

Först ger vi en faktaöverblick om Frankrikes representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 


Fakta


  • Artist:
  • Jessy Matador

  • Låt:
  • ”Allez, ola, olé!”

  • Text & musik:
  • Hugues Ducamin, Jacques Ballue

  • Språk:
  • Franska


Jessy Matador (född Jessy Kimbangi) är en sångare från Demokratiska republiken Kongo och bor för tillfället i Frankrike. Han föddes den 27 oktober 1982, och började sin karriär som dansare 2001. Senare gick han med i gruppen ”Les cœurs brisés” (Brustna hjärtan) som han turnerade tillsammans med i USA, DR Kongo, Storbritannien, Italien och Kanada. 2005 bestämde han sig för att skapa en egen grupp, ”La Séléaso” som bestod av Dr Love, Linho och Benkoff. Samma medlemmar bildade sedan första upplagan av gruppen Magic System. De släppte sin första singel ”Décalé Gwada” i juni 2008 och blev den största hiten den sommaren. I november släpptes albumet ”African New Style” en musikalisk hybrid av afrikanska och karibiska influenser med lite mer urbant sound.

 

Musikvideo

Så här såg Frankrikes musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!Efter förra årets storslagna revansch med Patricia Kaas hade jag höga förväntningar på det franska bidraget. Äntligen, tänkte jag, nu är de med igen! Men icke… Nu skickar de en låt som ska även fungera som låt till fotbolls-VM. Njae, säger jag… Sånt är big no no i min schlagervärld. Det är ungefär som om vi skulle skicka GES och ”När vi gräver guld i USA”, det passar inte in i sammanhanget! Sorry Frankrike. Ni har varit så bra och jag vet inte vad som tagit åt er. Men detta får en etta från mig. Tyvärr!Frankrike som verkligen KAN skicka riktigt bra bidrag skickar i år något som inte alls faller mig i smaken. Känns så ofranskt och knäppt bara. Nej, tyvärr! Tur att man är direktkvalificerad till final.Medryckande och fräscht. Dance och hiphop på ett paradliknande sätt. Jag gillar den här låten även om den kanske inte är så passande i sammanhanget. Frankrike är ju direktkvalificerade till finalen då man tillhör Big4-länderna. Chanserna där är nog inte särskilt stora tyvärr. Kul med lite upptempo-låtar bland alla sävliga ballader som finns i årets ESC-upplaga.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen