Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Bosnien-H. 2009

Inför ESC Bosnien-H. 2011 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Bosnien-Hercegovinas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2010. Bosnien-Hercegovina hade startnummer 8 av 17 i semifinal 1 och sedan startnummer 6 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Bosnien-Hercegovinas representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Oslo i maj 2010.

 


Fakta


  • Artist:
  • Vukašin Brajić

  • Låt:
  • ”Thunder & Lightning”

  • Text & musik:
  • Edin-Dino Šaran

  • Språk:
  • Engelska


Vukasin Brajic, född 9 februari 1984 i Sanski Most (fd Jugoslavien), är en bosnien-hercegovinsk och serbisk pop-rocksångare som blev riktigt känd efter att ha deltagit i den första säsongen av ”Fame Academy” (bosniska versionen av Fame Factory) 2008/2009 och där han kom tvåa. Hans musikintresse började tidigt i tredje klass, när han frågade föräldrarna om de kunde skriva in honom på en musikskola som dessvärre inte var möjligt under inbördeskriget. På grund av kriget flyttade familjen 1994 från Bosnien-Hercegovina till Serbien. Hans föräldrar hade inte råd med musikutbildningen så Vukasin pluggade själv och lärde sig allt från böcker och internet. Det var även på detta sätt som han lärde sig spela piano och gitarr. Förutom spela instrument sjöng han även i kör, dansade i dansstudion ”Luna” samt var medlem i en dramaklubb. När Vukasin var 19 år började han studera vid Lärarhögskolan som gav honom kunskaper inom scenkonst, musik och sång. Han gillade att arbeta med barn, men han har ingen färdig lärarexamen ännu då han har prioriterat musikkarriären. Han har släppt fyra singlar under sin karriär.

 

Musikvideo

Så här såg Bosnien-Hercegovinas musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!Bosnien-Hercegovina har varit med sedan 1993 och har haft ganska mediokra placeringar. Deras bästa resultat var 2006 med Hari Mata Hari och låten Lejla som kom trea. I år skickar de åter igen en manlig sångare, och hade de hållit sig till bosniska versionen (Munja i grom) hade de garanterat gått till final. Översättningen till engelska känns tramsig och kommer nog inte att ta sig till final. Fast, tanken att skicka Eurovision ned till Balkan igen känns inte lockande.Ett bidrag som gång på gång går mig förbi. Det är så anonymt på något sätt… Inte alls dåligt, ganska okej! Men tråkigt… Texten känns lite småpretto och herr Mockasin, förlåt, Vukasin känns teatral. Saknar de småcatchiga upptempodängor som vi tidigare vant oss vid att BH kan skicka! Frågan är om inte sagan tar slut redan i semin för Bosnien-Hercegovina i år.Bosnien brukar ha med bra låtar i ESC. Men i år skickar man en rätt tråkig och medioker rocklåt med en stel sångare. Nej, det här är inget jag går igång på. Minus till att låten har översatts från originalspråket till engelska. Final? Kanske, men inget jag skulle bli lycklig av att se gå vidare.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »