Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

Inför ESC Bosnien-H. 2010 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Bosnien-Hercegovinas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2009. Bosnien-Hercegovina hade startnummer 18 av 18 i semifinal 1 (dvs. sist ut) och sedan startnummer 12 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Bosnien-Hercegovinas representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Moskva i maj 2009.

 


Fakta


  • Artist:
  • Regina

  • Låt:
  • ”Bistra Voda”

  • Text & musik:
  • Aleksandar Čović

  • Språk:
  • Bosniska


I år kommer rockpopgruppen Regina att få representera Bosnien-Hercegovina i Moskva. Låten de ska tävla med heter ”Bistra voda” (klart vatten) och man valde gruppen samt bidraget internt och det presenterades den 1 mars. Gruppen bildades år 1990 i Sarajevo. Den omfattar fyra medlemmar: Aco, Bojan, Davor och Denis. De började som ett garageband och i början var det svårt för gruppen att bestämma vem som skulle vara förstasångare, men efter ett bra tag blev det Davor Ebner. Första albumet kom 1990 och fick namnet ”Regina”. De var under 1990-talet väldigt populära runt om över i Jugoslavien. De hittar sin inspiration ifrån det irländska bandet U2. Aco och Davor har arbetat med solokarriärer imellanåt när gruppen inte har varit aktiv, dock utan större succé. År 2006 återförenades bandet med alla de tidigare medlemmarna. Nu skall Regina göra allt vad de kan för att ta sitt hemland till sin första seger någonsin i Eurovision Song Contest. Under påskhelgen var gruppen och gästade Sverige, när man var förband till den tidigare ESC-deltagaren: bosniske Dino Merlin, som hade spelningar i Göteborg och Malmö.

 

Musikvideo

Så här såg Bosnien-Hercegovinas musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!En av mina favoriter, topp 5 helt klart. Kan det vara dags för ännu ett Balkanland att ta hem vinsten? Är som tidigare sagt svag för balkanlåtar.Här har vi den. Min personliga favorit i årets Eurovision Song Contest. Med starka etniska rytmer är den här helt klart en låt som kan bli en vinnarlåt. Marschtrummor är sällan skådade i Eurovision. Jag har ofta varit förtjust i balkanballader och här är det nåt jag smälter för, pompöst och härligt. Bäst hittills.Ingen kommentar!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »