Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

De tillbakadragna ESC-bidragen: Dani – “La vie à vingt-cinq ans” (Frankrike 1974)

Publicerad: | Skribent: Robban

Publicerad


PANELENS PROJEKT. Det har blivit dags att för vår fjärde säsong om Eurovision-bidrag som valdes ut att tävla men som av olika anledningar aldrig kom till start. I denna del för säsongen tar vi upp om det första bidraget från Frankrike som valdes ut men som aldrig fick tävla!

 

Vi tar det från början…

Sångerskan och skådespelerskan Danièle Graule med artistnamnet Dani hade utsetts internt av det franska tv-bolaget att representera Frankrike i Eurovision 1974 med låten “La vie à vingt-cinq ans” som till svenska översätts “Livet vid tjugofem“. Hon föddes den 1:a oktober 1944 i Castres och vid 22 års ålder släppte hon sin första singel “Garçon manqué” som två år senare följdes upp “Papa vient d’épouser la bonne” som sålder över 1 miljon exemplar, alltså en stor succé. Hennes karriär har innefattat både musik och skådespeleri, främst under 1960- och -70-talet.

 

Ett väldigt sent avhopp

1974 skulle Dani alltså ha representerat Frankrike i Eurovision som den gången ägde rum Brighton, Storbritannien den 6:e april. På startlistan fanns totalt 19 länder, men i slutändan drog sig både Frankrike och Malta ut. Gällande Frankrike var det till och med första gången som landet inte deltog. Anledningen var den dåvarande franska presidenten Georges Pompidous plötsliga död bara fyra dagar innan tävlingen skulle äga rum och att begravningen för honom skulle hållas två dagar innan tävlingen. Det blev således ett väldigt sent avhopp för det franska TV-bolaget och Dani fick därför aldrig testa sin låt inför Eurovisions jurygrupper runt om i Europa.

Avhoppet av Frankrike och Malta ledde till att Grekland kunde göra sin debut i Eurovision Song Contest 1974, men resultatet vet vi ju alla hur det blev – Sveriges ABBA vann med låten “Waterloo” som var Sveriges första seger av tävlingen.

Frankrike skulle dock inte hålla sig borta allt för länge, utan de var tillbaka igen året därpå med sångerskan Nicole Rieu denna gång och låten “Et bonjour à toi l’artiste” som kom på 4:e plats.

 

Hur hade det gått?

Hur det skulle ha gått för Dani och hennes “La vie à vingt-cinq ans” vet vi inte, men låten finns i alla fall att lyssna på både i originalversion (se klippet nedan) och även i engelsk version med titeln “That Old Familiar Feeling” med text skriven av den brittiska singer songwritern Lynsey de Paul!

Robbans kommentar: Det var tragiskt att presidenten avled just i samband med att ESC 1974 skulle hållas, för jag tycker låten är riktigt medryckande och stark med en väldigt medryckande melodi. Kanske en av de bästa tillbakadragna Eurovision-bidragen någonsin och jag är övertygad om att Frankrike hade varit en het kandidat att komma högt i denna upplagan.

 

Hur tror du att det hade gått för Frankrike om Dani hade fått tävlat i Eurovision? Kommentera gärna här nedan!

 


Läs gärna fler delar i serien här.


 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Uttagningskalendern

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen