Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Lukas väljer: Bästa låt från varje ESC-land

Publicerad: | Skribent: Lukas

Publicerad


PANELENS VAL. Under sommaren kommer vår skribent Lukas att välja ut sina favoritbidrag från varje land som tävlat i Eurovision Song Contest till och med 2021. Delarna kommer att släppas med jämna mellanrum nu i juli och augusti. Vi börjar med en liten introduktion till projektet.

 

Hallå på er, Lukas här!

Efter att 2020 års Eurovision ställdes in kan det kännas lite konstigt att svälja att vi i år har återigen fått se en Eurovisionsupplaga igen 2021 som man lyckades gå i mål med. Men likväl en av de mest befriande känslorna om jag får säga det själv! Detta innebär nu att vi är inne i lågsäsong igen och det är under denna tid som jag tänkte att det är dags starta ett nytt projekt.

Det jag hade tänkt lyfta idag är ett gäng låtar, inte mindre än 50 stycken, som jag personligen anser vara de bästa låtarna från varsitt land. Läsare som följt ESC-Panelen längre tillbaks kanske känner till att jag gjorde en ranking över låtar under åren 2004-2019 som hamnade oförtjänt lågt, och vissa låtar jag lyfte där lär nog dyka upp här också. Även längre tillbaks i tiden har jag sett samma tendenser att jag lätt faller för så kallade ”deep cuts” i tävlingen, dvs. låtar man inte tänker på i första taget. Och därför tänkte jag att det vore kul att lyfta fram dessa.

 

Några förutsättningar för projektet

Innan vi sätter igång kommer jag ta upp några regler jag satte upp för mig själv när jag gjorde detta:

– Jugoslavien kommer jag inte att räkna med. Istället har jag bedömt samtliga dess bidrag som ett bidrag från respektive delrepublik i dess nationella uttagning (ja, Jugoslaviens urvalsprocess var som ett slags mini-ESC på den tiden) som sedan blev självständig stat. Ett exempel är deras låt från 1989 som jag kommer räkna som ett kroatiskt bidrag då den representerades av ett kroatiskt band. Dessutom hamnade tävlingen i Zagreb (Kroatiens huvudstad) efter att de vann. Samma princip kommer jag använda för Serbien-Montenegro.

– Eftersom Marocko hittills bara har tävlat en gång kommer jag nöja mig med en kort recension om den låten.

– Jag kommer även ta med 2020 års bidrag, för trots att den upplagan ställdes invar startfältet helt komplett.

– Slutligen kommer jag redovisa länderna i kronologisk ordning från när de gjorde sin debut.

 

När släpps delarna?

För att göra det extra spännande innehåller varje del fem länder och därför blir det totalt tio delar i serien som släpps på onsdagar och lördagar nu i juli och augusti. Håll utkik här på sajten!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen