Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Inför Mello 2020: Lär känna Nanne Grönvall

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN 2020. Vi smygstartar den kommande Melodifestivalsäsongen med fakta om de artister som tävlar. Denna gång handlar det om Nanne Grönvall som tävlar i den fjärde deltävlingen.

 

Artisten och Melodifestival-veteranen Marianne Elisabeth “Nanne” Grönvall (född 18:e maj 1962 i Stockholm) behöver kanske ingen närmare presentation med tanke på hur många gånger hon varit med i tävlingen förut. Men eftersom vi gillar att grotta ned oss i låtar så kommer här ett härligt CV:

 • 1986: Tävlade med gruppen Sound of Music med “Eldorado” som kom fyra.
 • 1987: Tävlade åter med Sound of Music, denna gång med låten “Alexandra” som kom fyra.
 • 1996: Tävlade med gruppen One More Time och låten “Den vilda” som vann och sedan kom trea i Eurovision.
 • 1998: Tävlade som soloartist med låten “Avundsjuk”. Bidraget kom på fjärde plats.
 • 2003: Tävlade åter som soloartist, denna gång med låten “Evig Kärlek” som inte gick vidare till final.
 • 2005: Gick till final med låten “Håll om mig” som var ynka 2 poäng från att tävla i Eurovision.
 • 2007: Åkte ut i Andra chansen med låten “Jag Måste Kyssa Dig”.

Lägg även därtill att hon har varit låtskrivare till många bidrag (både sina egna och men även andras) och att hon dessutom tävlat i den brittiska Eurovision-uttagningen 2001 med låten “Men” (som hamnade på fjärde plats). Som sagt många uppträdanden – och fjärdeplatser – har det blivit!

Förutom Melodifestivalen har Nanne haft en gedigen karriär som artist på en mängd olika scener och hon har släppt en mängd album. Hon är gift med Peter Grönvall som även funnits med i alla sammanhang. Deras två gemensamma barn Charlie och Felix är också musiker (de tävlade bl.a. i svenska Melodifestivalen 2014).

Det har gått många år sedan Nanne själv tävlade på Melodifestivalscenen. 2019 var hon en av låtskrivarna bakom Arvingarnas “I Do”-succé i Melodifestivalen och till 2020 valde hon och maken Peter att skicka in låten “Carpool Karaoke” som de gjort tillsammans och nu är de med i tävlingen igen.

Sedan kan det tilläggas att Nanne Grönvall också är en av låtskrivarna bakom artisten Jakob Karlbergs bidrag, en låt som tävlar i samma deltävling som Nanne.

 

Startfältet i Malmö

Förutom Nanne Grönvall tävlar också dessa artister med tillhörande låtar i den fjärde deltävlingen (de listas i bokstavsordning efter låttitel):

 • Hanna Ferm – “Brave”
 • William Stridh – “Molnljus”
 • Jakob Karlberg – “Om du tror att jag saknar dig”
 • Ellen Benediktson & Simon Peyron – “Surface”
 • Victor Crone – “Troubled Waters”
 • Frida Öhrn – “We Are One”

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Uttagningskalendern

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen