Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Montaigne och Didirri tävlar i Australiens nationella final 2020

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Startfältet i Australiens final 2020 börjar ta form då nu 6 av 10 finalister är presenterade. Senast i raden att bli presenterade är artisterna Montaigne och Didirri.

Den 7:e november presenterade SBS Vanessa Amorosi och Casey Donovan som de två första akterna i Australiens final i februari, och den 19:e november presenterades också Mitch och iOTA som ytterligare två akter som är klara för finalen. Nu två veckor senare (den 5:e december) presenterade SBS finalist nummer fem och sex vilka är Montaigne och Didirri. Finalen kommer att bestå av ytterligare fyra tävlande vilka presenteras vid senare tillfälle.

I skrivande stund är det heller inte känt/helt officiellt bekräftat vilka bidrag som artisterna kommer att tävla med. Det är något vi kommer att få återkomma till senare.

 

Vilka artister har (än så länge) valts ut?

Montaigne (t.v. på bilden) är ett artistnamn för Jessica Alyssa Cerro. Hon är en 24-årig sångerska och en av de större namnen inom australiensisk indiemusik. Hon har fått en hel del nomineringar för tidigare musik, bland annat för debutalbumet Glorious Heights som släpptes 2016.

Didirri (t.h. på bilden) är en artist vars debut-EP, som har titeln Measurements, har streamats över 30 miljoner gånger! I och med att Didirri blivit en såpass populär artist har det blivit en hel del spelningar på många olika festivaler runt om i världen.

Mitch Tambo, som är hans fullständiga namn, är en artist som blandar det traditionella med det moderna. På hemmaplan har han gjort sig ett känt namn via sin medverkan i Australiens motsvarighet till Talang.

iOTA är en mångsysslare inom branschen som både sångare, låtskrivare, skådespelare m.m. Han har synts på alla möjliga scener och i filmer och har belönats med en rad utmärkelser för bland annat bästa album.

Vanessa Amorosi är en välkänd australiensisk sångerska, som sedan förra decenniet sålt över två miljoner skivor över hela världen.

Casey Donovan är också hon välkänd på hemmaplan. Bland annat vann hon Australiens Idol 2004 då hon endast var 16 år gammal, och har därefter synts till på bland annat musik- och musikalscenen bland mycket annat.

 

Fakta om Australiens uttagning 2020

För andra året på raken kommer Australien att utse artist och bidrag genom den nationella finalen Eurovision – Australia Decides. Den kommer att hållas på Gold Coast Convention and Exhibition Centre den 8:e februari 2020 kl. 19:30 lokal tid, vilket för Sverige innebär kl. 10:30 (på förmiddagen). Det kommer även att hållas ett program kvällen före finalen som dock inte sänds ut i TV, utan ska bara ses som ett genrepstillfälle där juryn i hemlighet avlägger sina poäng.

Programledare för finalen blir radarparet Joel Creasey och Myf Warhurst.

 

Varför deltar Australien i Eurovision?

Många ställer sig säkert frågan varför Australien är med och tävlar i Eurovision när de bevisligen inte ligger i Europa eller dess närhet. Svaret är den enkla anledningen att landet visat stort intresse för Eurovision sedan åtminstone 1980-talet och sänt tävlingen årligen därefter. År 2015 firade Eurovision 60-årsjubileum och då bjöds Australien in som en engångsgäst i tävlingen. Alla år därefter har TV-bolaget SBS åter bjudits in och tackat ja, även om man nu tävlar på samma premisser som alla andra länder (dvs. måste kvala). Sedan i år (2019) behöver SBS inte söka specialtillstånd av EBU för att delta, då EBU godkänt deras medverkan direkt. Detta gäller åtminstone fram till Eurovision 2023.

Resultatmässigt har det gått väldigt bra för Australien, då landet på fem försök (varav fyra via semikvalet) alltid lyckats vara i final och där komma topp 10. Enda gången man hamnat utanför tiotoppen var år 2018.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen