Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Vanessa Amorosi och Casey Donovan tävlar i Australiens nationella final 2020

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. För andra året på raken kommer Australien att utse artist och bidrag genom en nationell final. Nu har TV-bolaget SBS, som anordnar uttagningen, presenterat sina två första finalister.

Efter fyra år med internval bytte SBS strategi till 2019 och utsåg artist och bidrag till Eurovision via den nationella finalen Eurovision – Australia Decides. Där fick både tv-tittarna och jury tillsammans rösta fram en av tio kandidater att tävla. I augusti meddelade SBS att man avser att göra samma metodval en gång till, dvs. anordna en nationell final där publiken och/eller jury får vara med och tycka till.

 

De första finalisterna

Den 7:e november 2019 presenterade SBS de två första finalisterna, vilka visade sig bli Vanessa Amorosi och Casey Donovan (på bilden ovanför). Förutom de kommer ytterligare akter att presenteras men när det sker vet vi inte.

Det vi däremot vet om dessa två artister är att Vanessa Amorosi är en välkänd australiensisk sångerska, som sedan förra decenniet sålt över två miljoner skivor över hela världen. Casey Donovan är också hon välkänd på hemmaplan. Bland annat vann hon Australiens Idol 2004 då hon endast var 16 år gammal, och har därefter synts till på bland annat musik- och musikalscenen bland mycket annat. I skrivande stund är det inte känt/helt officiellt bekräftat vilka bidrag dessa två sångerskor kommer att tävla med i Eurovision – Australia Decides.

Själva finalen hålls den 8:e februari 2020.

 

Varför får Australien delta i Eurovision?

Många ställer sig säkert frågan varför Australien är med och tävlar i Eurovision när de bevisligen inte ligger i Europa eller dess närhet. Svaret är den enkla anledningen att landet visat stort intresse för Eurovision sedan åtminstone 1980-talet och sänt tävlingen årligen därefter. År 2015 firade Eurovision 60-årsjubileum och då bjöds Australien in som en engångsgäst i tävlingen. Alla år därefter har TV-bolaget SBS åter bjudits in och tackat ja, även om man nu tävlar på samma premisser som alla andra länder (dvs. måste kvala). Sedan i år (2019) behöver SBS inte söka specialtillstånd av EBU för att delta, då EBU godkänt deras medverkan direkt. Detta gäller åtminstone fram till Eurovision 2023.

Resultatmässigt har det gått väldigt bra för Australien, då landet på fem försök (varav fyra via semikvalet) alltid lyckats vara i final och där komma topp 10. Enda gången man hamnat utanför tiotoppen var år 2018.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen