Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Resultat av Frankrikes och Maltas respektive finaler (val till Eurovision 2019)

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Under lördagskvällen den 26:e januari valde Frankrike och Malta artist och bidrag (det senare endast i Frankrikes fall) till Eurovision 2019. I denna artikel sammanfattar vi resultaten av deras respektive finaler.

 

Frankrike: Destination Eurovision – Final

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Lördagen den 26:e januari 2019 höll Frankrike sin final av uttagningen Destination Eurovision 2019, där det efter en spännande omröstning blev artisten Bilal Hassani  som tog hem segern med sitt bidrag “Roi”. Därmed blir det han som i maj får åka till Tel Aviv och tävla för Frankrike i Eurovision Song Contest 2019.

 

Vad hände?

I finalen tävlade åtta artister vilka hade kvalat in med hjälp av internationella juryröster och tittarröster i två semifinaler. I finalen framförde respektive artist sitt bidrag men gjorde också ett kortare framträdande med en coverlåt. Alla finalister gjorde också ett gemensamt framträdande där de sjöng Conchita Wursts Eurovisionvinnarlåt från 2014, Rise Lika A Phoenix. Förutom det framträdde också programledaren Garou & jurymedlemmen André Manoukian med en hyllningslåt och duon Madame Monsieur framförde sin vinnarlåt från 2018 “Mercy”, strax innan resultatet presenterades och 2019 års franska Eurovisionrepresentant korades. Madame Monsieur kunde dock fira med tanke på att de är en av låtskrivarna till 2019 års vinnarlåt, även om de denna gång inte få stå på scenen…

De röstande jurygrupperna var totalt tio till antalet och kom från Albanien, Cypern, Irland, Israel, Italien, Ryssland, Schweiz, Spanien, Tyskland och Vitryssland. Deras makt var lika stor som tv-tittarna, dvs. 50 procent vardera. Resultatet skilde sig dock något då juryerna hade Seemone som vinnare och Silvàn Areg som tvåa, medan tv-tittarna hade dessa som trea och sexa. Istället tog Bilal Hassani storslam hos tv-tittarna medan han bara var jurygruppernas femma.

 

Resultat

Så här blev det totala resultatet (med juryns+tittarnas sammanlagda poäng inom parentes):

 

  1. Bilal Hassani – Roi (50p + 150p = 200p)
  2. Seemone – Tous les deux (94p + 62p = 156p)
  3. Chimène Badi – Là-haut (56p + 63p = 119p)
  4. Emmanuel Moire – La promesse (64p + 51p = 115p)
  5. Silvàn Areg – Allez leur dire (76p + 26p = 102p)
  6. The Divaz – La voix d’Aretha(44p + 48p = 92p)
  7. Aysat – Comme une grande (26p + 12p = 38p)
  8. Doutson – Sois un bon fils (10p + 8p = 18p)

 

Vad tycks om resultatet?

Vi har kommenterat vad vi tycker om låten – och det kan du läsa mer om via denna länk.

Du är varmt välkommen att själv lägga en kommentar antingen här nedan och/eller under våra kommentarer!

 


 

Malta: X Factor Malta – artist valdes

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Maltas första säsong av The X Factor är nu över och vinnaren blev 17-åriga Michela Pace, som därmed kommer att bli Maltas representant i Eurovision 2019. Vilket bidrag hon får med sig till Tel Aviv avgörs dock i ett senare skede.

 

Vad hände?

Efter mängder av auditions, kvalprogram och livesändningar hade fyra artister (Petra, Nicole Frendo, Owen Leuellen och Michaela Pace) lyckats ta sig hela vägen till den avgörande finalen, som bestod av en rad framträdanden och röstningsomgångar. Först fick de fyra framföra varsin cover, både solo och tillsammans med sin jurycoach, innan tv-tittarna bestämde att Petra skulle bli den första att lämna finalen. Därefter genomfördes ytterligare en telefonomröstning där Nicole Frendo blev utröstad.

Det blev sedan en avgörande duell mellan Owen Leuellen och Michaela Pace, där tv-tittarna ansåg att den sistnämnda var bäst och blev framröstad till segraren. Dock vet ännu inte i skrivande stund (läs: finalens avgörande) vilket bidrag som Michaela kommer att få med sig till Eurovision 2019. Tills de beskeden kommer får ni gärna kolla in ett av Michela Pace’ framträdanden från finalen:

 

Vad tycks om resultatet?

Tycker du att Malta valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

 

Fler länder som är klara för Eurovision

Ytterligare länder är alltså nu klara med sina val till Eurovision 2019!

När det gäller länder som än så länge bara har valt sin artist är Armenien, Belgien, Makedonien, Nederländerna och San Marino klara – och till den listan tillfogar vi nu även Malta. När det gäller länder som valt artist och bidrag genom en nationell uttagning (med minst final) kan förutom Frankrike även Albanien och Spanien titulera sig som är helt klara. Cypern är egentligen också klara med artist- och bidragsvalet (som gjorts internt), men ännu har inte bidragets studioversion släppts publikt.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen