Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Inför Melodifestivalen 2019: Arja Saijonmaa

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN 2019. Inför att 2019 års säsong ska dra igång kommer vi att presentera alla 28 artister som ska delta i Melodifestivalen. Denna gång är det dags att lära känna Arja Sajonmaa som är tillbaka för tredje gången i tävlingen.


Arja Saijonmaa föddes i Sankt Michel i Finland den 1:a december 1944. Hon är artist som bor och verkar i många länder och har en stor musikalisk bredd och sjunger på en mängd olika språk. I Sverige är hon välkänd och folkkär och har varit det sedan hon slog igenom här i slutet av 1970-talet. Hittills har hon gett ut 35 musikalbum.

 

Ville inte tävla 1987

I Melodifestivalsammanhang kom debuten 1987 då hon ställde upp medHögt över havet som var en ynka poäng från att få åka och tävla i Eurovisionen. Men istället blev det Lotta Engbergs Fyra bugg och en Coca Cola som vann den finalen. Men någon direkt sorg över den förlusten känner inte Arja Saijonmaa idag, då hon från början inte ens ville tävla det året.

– Det kändes förfärligt att vara med, jag ville inte för jag visste inte hur jag skulle bära mig åt, säger Arja.

– Så jag tänkte bara jag genomför min sång och sen plötsligt till min chock ledde jag tävlingen. Och då först vaknade jag att “hej hallå det hade varit roligt att vinna”, så jag vaknade försent hela grejen och det var jättekul, säger hon med ett leende.

 

Arja är också rätt förvånad att “Högt över havet” har fortsatt vara en sådan stor låt även efter tävlingen -87.

– Jag har alltid tyckt att sången är väldigt bra, men tiderna var annorlunda. Det som hände efteråt med sången är ju ett mirakel, det är ju helt obegripligt att den har blivit så stor och har gått över flera generationer.

 

Känns väldigt rätt 2019

Senast vi såg Arja tävla igen var år 2005 med låtenVad du än trodde så trodde du fel som kom på sistaplats i sin deltävling. Därefter har det dröjt fram till nu då är Arja tillbaka igen i Melodifestivalen, den här gången med låten “Mina fyra årstider” som hon gjort tillsammans med Göran Sparrdal. Och just i år anser hon det vara väldigt rätt att ställa upp igen.

– Nu känner jag mig oerhört motiverad, för det är första gången jag är med i Mellon med en sång som verkligen motiverar mig. Det är underbart att vara med, tillägger hon.

 

En låt tillägnad Moder jord

Låten som Arja ska tävla med anno 2019 handlar om att ta vara på den planet vi lever på.

– Det är en sång att väcka oss alla att få ha kvar Moder jord ett tag till. Den är romantisk, melodiös och upptempoaktig och har alla ingredienser som för mig gör en bra sång.

– Sedan är den är väldigt lycklig och emotionell, tillägger hon.

 

Har varit i Israel många gånger förut

Arja Sajionmaa har varit i Israel många gånger förut och säger att hon känner många på plats.

– Jag har varit där många gånger med Mikis Theodorakis, och de känner mig där och kan Mikis musik och det har varit underbara turnéer i Israel. Sedan har jag arbetat med en stor fredskonferens så därför känner jag mig mycket motiverad att vinna, säger hon med ett skratt.

 

Med det så tackar vi för intervjun och önskar vi Arja lycka till i Melodifestivalen 2019!

 

Fler delar i presentationsserien

Jon Henrik Fjällgren »

Rebecka Karlsson »

Martin Stenmarck »

Bishara »

Mohombi »

Wiktoria »

The Lovers of Valdaro »

Andreas Johnson »

Pagan Fury »

Jan Malmsjö »

Arvingarna »

John Lundvik »

Malou Prytz »

Hanna Ferm & Liamoo »

High15 »

Nano »

Dolly Style »

Lisa Ajax »

Ann-Louise Hanson »

Omar Rudberg »

Zeana feat. Anis Don Demina »

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen