Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Inför Melodifestivalen 2019: Anna Bergendahl

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN 2019. Inför att 2019 års säsong ska dra igång har vi presenterat alla 28 artister som ska delta i Melodifestivalen. I den här sista delen har det blivit dags att presentera Anna Bergendahl som gör comeback i Melodifestivalen nio år efter sin senaste medverkan (som den gången bar seger och tävlan i Eurovisionen).


De flesta kommer nog ihåg den där ödestiga torsdagskvällen i maj 2010 då det stod klart att Sverige för första gången på 34 år inte skulle vara representerad som en av finalisterna i en Eurovision-final. Ingen bär egentligen skulden för detta med tanke på att konkurrensen i Eurovision-startfälten alltid är hög, men just år 2010 råkade vara det året som Anna Bergendahl hade vunnit Melodifestivalen och var Sveriges representant i Eurovision Song Contest. När resultatet lästes upp och programledarna annonserade att Sverige inte fått någon finalplats blev det Anna som fick bära skulden bland både pressen och fansen. Så hur kändes det då för Anna den gången i Oslo?

– Det var såklart väldigt tråkigt, jag var ledsen några dagar, säger Anna Bergendahl till vår skribent Hollac16 under artistpresskonferensen.

– Men sen rullade det på med massa annat, Sverigeturné, jag började jobba i USA, började plugga. Livet går vidare, tillägger hon.

 

I själva verket hamnade Sverige på en elfteplats i semifinal 2, endast fem poäng från att kvala in till finalen. Sverige placerade sig också bäst av de länder som inte tog sig till final det året.

 

Återvänder till Melodifestivalen efter nio år

Nu har det snart gått nio år sedan just den händelsen, och efter det har det ju gått väldigt mycket bättre för Sverige i Eurovisionen med två segrar av både Loreen och Måns Zelmerlöw samt topp 10-placeringar vartenda år (undantaget på hemmaplan i Malmö 2013). Och nu är Anna Bergendahl tillbaka i Melodifestivalen.

– Det är jättekul att återvända, jag är exalterad och nervös. Det ska bli fantastiskt kul, säger hon med ett leende.

 

Och trots det som hände i Oslo för snart nio år sedan så känner sig Anna redo att bli Sveriges Eurovisionrepresentant igen – om svenska folket och juryn skulle rösta fram henne som vinnare. Men någon revansch är hon inte ute efter.

– Det skulle vara helt makalöst, det är vad jag längtar till. Jag är inte ute efter så mycket revansch, jag tycker bara att det är en så stark låt och jag vill ut med den, tillägger hon.

 

Hemlighetsfull om framträdandet

I Melodifestivalen 2019 tävlar Anna med bidraget “Ashes to Ashes”, som hon har gjort tillsammans med trion Thomas G:son, Bobby Ljunggren och Erik Bernholm. Låten beskriver hon för oss som en slags pepp-låt.

– Det är en låt som kommer med väldigt mycket värme, hopp och ljus som jag behöver ge till mig själv och som jag hoppas att jag kan ge till andra via den här låten.

 

Mer än så vill hon inte avslöja, framförallt är hon mycket hemlighetsfull kring vilket slags framträdande det blir på scenen.

– Framträdandet kommer jag inte avslöja så mycket om, men det kommer att bli ett annorlunda nummer, säger hon mycket hemlighetsfullt.

 

Med det önskar vi Anna Bergendahl lycka till i Melodifestivalen 2019.

 

Fakta

Anna Bergendahl, född 11:e december 1991 i Stockholm, debuterade som artist när hon sökte och kom med i Idol 2008. Hon tog sig där hela vägen från en första audition till veckofinalerna, där det till sist blev en femteplats.

Efter Idol dröjde det två år innan hon blev en av de tävlande i svenska Melodifestivalen. Med den gitarrbaserade balladenThis Is My Life tog hon sig från deltävlingen direkt till final, där hon sedan vann allting. Om än med stor hjälp av de svenska jurystäderna och tv-tittarnas poäng. I Eurovision, som hölls i Oslo samma år, gick det inte lika bra. Det blev bara en elfteplats i sin semifinal vilket inte räckte till en finalplats och därmed var det första gången sedan år 1976 som Sverige inte var representerad i en Eurovisionfinal.

Men Annas karriär fortsatte trots att det inte gick så bra i Eurovision 2010. Hon har uppträtt i en mängd olika program och släppt ny musik och album under de år som gått sedan dess, och nu nio år efter sin seger är hon alltså tillbaka i Melodifestivalen igen för att göra ett nytt försök att få representera Sverige i Eurovision.

 

Det här är den sista delen i årets Melodifestivalpresentationer. Vi hoppas ni har tyckt om detta och snart sätter det igång på allvar, för nu (27:e januari) rullar produktionen iväg mot första stoppet i Göteborg!

 

Alla tidigare delar i presentationsserien (i presentationsordning)

Jon Henrik Fjällgren »

Rebecka Karlsson »

Martin Stenmarck »

Bishara »

Mohombi »

Wiktoria »

The Lovers of Valdaro »

Andreas Johnson »

Pagan Fury »

Jan Malmsjö »

Arvingarna »

John Lundvik »

Malou Prytz »

Hanna Ferm & Liamoo »

High15 »

Nano »

Dolly Style »

Lisa Ajax »

Ann-Louise Hanson »

Omar Rudberg »

Zeana feat. Anis Don Demina »

Arja Saijonmaa »

Vlad Reiser »

Margaret »

Oscar Enestad »

Lina Hedlund »

Anton Hagman »

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen