Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision 2018: Robban tippar & tycker till inför första semifinalen

Publicerad: | Skribent: Robban

Publicerad


INFÖR EUROVISION 2018. Nu börjar Eurovision 2018 med den första semifinalen. Inför själva avgörandet tänkte vi i panelen tippa vilka vi tror går vidare till finalen samt tycka till vilka vi vill ska gå till final. I denna artikel är det vår skribent Robban som ger sin tippning och personliga topplista.

 

Tippningen

Så här tippar Robban att länderna i första semifinalen kommer att placera sig när resultatet står klart:

 

 1. bulgaria_smallBulgarien: EQUINOX – “Bones“
 2. israel_smallIsrael: Netta Barzilai – “Toy“
 3. czechrep_smallTjeckien: Mikolas Josef – “Lie To Me“
 4. estonia_smallEstland: Elina Nechayeva – “La Forza“
 5. cyprus_smallCypern: Eleni Foureira – “Fuego“
 6. Armenien: Sevak Khanagyan – “Qami“
 7. austria_smallÖsterrike: Cesár Sampson – “Nobody But You“
 8. greece_smallGrekland: Gianna Terzi – “Oneiro mou“
 9. azerbaijan_smallAzerbajdzjan: Aisel – “X My Heart“
 10. finland_smallFinland: Saara Aalto – “Monsters“
 11. lithuania_smallLitauen: Ieva Zasimauskaite – “When We’re Old“
 12. belarus_smallVitryssland: Alekseev – “Forever“
 13. switzerland_smallSchweiz: Zibbz – “Stones“
 14. ireland_smallIrland: Ryan O’Shaughnessy – “Together“
 15. albania_smallAlbanien: Eugent Bushpepa – “Mall”
 16. belgium_smallBelgien: Sennek – “A Matter of Time“
 17. croatia_smallKroatien: Franka Batelić – “Crazy“
 18. macedonia_smallMakedonien: Eye Cue – “Lost and Found“
 19. iceland_smallIsland: Ari Ólafsson – “Our Choice“

 

Kommentar: Äntligen är Eurovision-veckan här och det har blivit dags för den första semifinalen. Vi drar igång direkt med en mycket intressant första semifinal, där minst fyra länder är förutspådda vinnarkandidater fast ett av länderna sticker ut lite extra.

Israel har legat ohotad etta från start enligt oddsen och dessutom har OGAE-fanklubbarna röstat fram Israel som etta i sin stora omröstning. Jag ser dock liknelser med Italien ifjol, som också var ohotad etta enligt både oddssättarna och fansen, men som synes slutade på en snöplig 6:e plats i finalen. Kanske är det inte någon fördel att vara så hårt favorittippad på förhand om man i slutändan inte kammar hem vinsten.

Jag ska erkänna att jag länge har varit övertygad om att Israel tar hem Eurovision Song Contest 2018, men nu på sistone börjar jag se mönster som talar mer emot än för. Jag tänker framförallt på de politiska spänningarna, men också att alla länder inte är lika positiva till låtens kontroversiella budskap. Slutligen kanske hennes scenspråk provocerar en del. Själv är jag positiv till låtens budskap och tycker det är en medryckande låt som både blandar allvarsamhet med ironi. Att det kommer gå bra för Israel är jag dock övertygad om.

Jag tror dock att det blir Bulgarien som kniper förstaplatsen i denna semifinalen med sin så kallade supergrupp som sjunger riktigt pampigt i stämmor. De har svajat fram och tillbaka i oddsmätningarna, men jag känner på mig att det kommer gå minst lika bra för Bulgarien i år, precis som det gick ifjol när man kom på 2:a plats. Kanske är det deras tur att vinna denna gången?

Charmiga Mikolas Josef från Tjeckien kommer garanterat ta sitt land mot den bästa placeringen någonsin. Tjeckien har som bekant bara nått finalen vid ett enda tillfälle tidigare (2016) och då slutade man näst sist i finalen. Att det blir en finalplats och en topp 5-placering i finalen räknar jag med. Han kan mycket väl stå som vinnare om det vill sig väl.

Det har snackats mycket om att operabidraget från Estland kan vara en potentiell vinnarkandidat? Personligen tror jag inte så mycket på att de kommer att ha i den absoluta toppstriden att göra, men definitivt en finalplats blir det. Det har sällan gått bra för operalåtar i Eurovision, med undantag från några få bidrag som exempelvis Italien 2015.

Cypern och Finland har snarlika låtar rent genremässigt och kommer slåss om att få röster. Frågan är om båda länderna kommer gå vidare till final? Jag sticker ut hakan med att jag tror att det scenariot mycket väl kan bli troligt.

Semifinal 2 innehåller två nordiska bidrag (Finland och Island). Jag har redan flaggat för att Finland blir en av finalisterna, men Island har absolut ingen rimlig chans att gå vidare befarar jag. Jag tror de kniper sistaplatsen, tyvärr.

Solklara finalister är enligt mig:Israel, Bulgarien, Estland, Tjeckien och Cypern.

Stensäkra bottenplaceringar är enligt mig: Island, Makedonien och Kroatien. De räknar jag ut.

 

Personliga topp 10

Dessa tio länder har Robban som personliga favoriter i denna semifinal:

 

 1. azerbaijan_smallAzerbajdzjan: Aisel – “X My Heart“
 2. albania_smallAlbanien: Eugent Bushpepa – “Mall”
 3. finland_smallFinland: Saara Aalto – “Monsters“
 4. bulgaria_smallBulgarien: EQUINOX – “Bones“
 5. israel_smallIsrael: Netta Barzilai – “Toy“
 6. lithuania_smallLitauen: Ieva Zasimauskaite – “When We’re Old“
 7. austria_smallÖsterrike: Cesár Sampson – “Nobody But You“
 8. czechrep_smallTjeckien: Mikolas Josef – “Lie To Me“
 9. cyprus_smallCypern: Eleni Foureira – “Fuego“
 10. greece_smallGrekland: Gianna Terzi – “Oneiro mou“

 

Kommentar: Som alltid har man mängder av favoriter i varje semifinal som man brinner lite extra för. I den här första semin hoppas jag extra mycket på Azerbajdjan, Albanien och Finland. Eugent Bushpepa från Albanien har enligt mig en av tävlingens bästa sångröster. Varje gång jag hör han framföra sin låt live får jag rysningar. Jag hoppas väldigt mycket på att Albanien tar sig till final, även om jag på förhand ställer mig tveksam till det. Bulgariens bidrag växer allt mer på mig och jag tycker det är kul att de har börjat leverera resultatmässigt i tävlingen.

 

Så här tror och tycker alltså Robban om den första semifinalen. Vad tycker du? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen