Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision 2018: Robban tippar & tycker till inför finalen

Publicerad: | Skribent: Robban

Publicerad


INFÖR EUROVISION 2018. Det har blivit dags för oss i ESC-Panelen att tippa och tycka till inför finalen. Denna gång är det Robbans tur att tycka till både när det gäller slutplaceringar samt personlig topp 10.

 

Tippningen

Så här tippar Robban att länderna i finalen kommer att placera sig när resultatet står klart:

 

 1. cyprus_smallCypern: Eleni Foureira – “Fuego“
 2. france_smallFrankrike: Madame Monsieur – “Mercy“
 3. israel_smallIsrael: Netta Barzilai – “Toy“
 4. norway_smallNorge: Alexander Rybak – “That’s How You Write A Song“
 5. estonia_smallEstland: Elina Nechayeva – “La Forza“
 6. australia_smallAustralien: Jessica Mauboy – “#We Got Love“
 7. sweden_smallSverige: Benjamin Ingrosso – “Dance You Off“
 8. moldova_smallMoldavien: DoReDos – “My Lucky Day“
 9. czechrep_smallTjeckien: Mikolas Josef – “Lie To Me“
 10. lithuania_smallLitauen: Ieva Zasimauskaite – “When We’re Old“
 11. ireland_smallIrland: Ryan O’Shaughnessy – “Together“
 12. bulgaria_smallBulgarien: EQUINOX – “Bones“
 13. finland_smallFinland: Saara Aalto – “Monsters“
 14. denmark_smallDanmark: Rasmussen – “Higher Ground“
 15. hungary_smallUngern: AWS – “Viszlát nyár“
 16. germany_smallTyskland: Michael Schulte – “You Let Me Walk Alone“
 17. Ukraina: Mélovin – “Under the Ladder“
 18. austria_smallÖsterrike: Cesár Sampson – “Nobody But You“
 19. albania_smallAlbanien: Eugent Bushpepa – “Mall”
 20. Spanien: Alfred & Amaia – “Tu Canción“
 21. Italien: Ermal Meta & Fabrizio Moro – “Non mi avete fatto niente”
 22. netherlands_smallNederländerna: Waylon – “Outlaw in ‘em“
 23. slovenia_smallSlovenien: Lea Sirk – “Hvala, ne!“
 24. Storbritannien: SuRie – “Storm“
 25. serbia_smallSerbien: Sanja Ilić & Balkanika – “Nova deca”
 26. portugal_bigPortugal: Cláudia Pascoal – “O Jardim“

 

Kommentar: Vi är framme vid den stora finalen och för första gången på bra länge är det oerhört ovisst om vem som ska ta hem segern. Oftast brukar det stå mellan 2-3 bidrag, men i år känns det väldigt öppet och det är positivt för tävlingen.

Israel har ju varit den stora fanfavoriten och tillika odds-favoriten sedan starten (precis som Italien var ifjol och Ryssland året dessförinnan), men nu under Eurovision-veckan har istället Cypern seglat upp som den stora segerfavoriten. Efter att ha sett Eleni Foureira’s energiska framträdande i tisdags är jag villig att skriva under på att Cypern mycket väl kan stå som slutsegrare och därmed bli historiska med att greja Cyperns första seger någonsin sedan debuten 1981. Man är det land som deltagit flest gånger utan en enda seger i bagaget. Det skulle vara riktigt roligt om ett land som inte tidigare har vunnit tar hem det.

Frankrike som är min personliga favorit i år är även de inblandade i segersnacket. Deras medryckande låt med det allvarsamma budskapet om människor på flykt berör många människor och jag är övertygad om att Frankrike kommer bräcka 6:e platsen från 2016. Senast Frankrike vann var år 1977. Kanske är det dags för ytterligare en vinst nu 41 år senare.

Norges Alexander Rybak är populär både bland väst och öst och är charmtrollet nummer ett. Jag räknar verkligen inte bort Norge även om jag personligen anser att låten inte är tillräckligt stark. Men av någon konstig anledning så fastnar den på näthinnan och man rycks med oavsett man vill eller inte. Det blir garanterat Norge som vinner Norden-kampen i år oavsett om de vinner eller ej.

Nu på slutspurten verkar det som att Irland, Litauen och Tyskland också kommer vara inblandade i toppstriden om man ska gå efter oddsen. Irlands finalplats var en ordentlig skräll och Litauen var även de uträknade på förhand. Men båda gjorde fantastiska insatser i semifinalerna och kommer till finalen med ett starkt självförtroende. Tyskland som är ett av Big-5-länderna har vi inte fått se i sin helhet ännu, men Michael Schulte är en bra live-sångare och har en djup låt som berör, så personligen är det kul att han är rankad så högt. Dock har jag svårt att se att någon av dessa tre länder har något med toppstriden att göra när det väl kommer till omröstning. Då tror jag mer på Estland och Australien i så fall.

Sverige är som alltid favorittippade, men i år är vi inte lika hypade som tidigare år. Vårt facit med en 3:e plats (2014), 1:e plats (2015) och två 5:e platser (2016 & 2017) är imponerande. Jag tippar att vi får nöja oss med en plats någonstans mellan 6-9 denna gången och det är absolut inte dåligt med tanke på vilket starkt år 2018 är och vad många andra bra bidrag som tävlar.

Tjeckien och Bulgarien var innan tävlingen drog igång också starka odds-favoriter att utmana om segern, men efter att semifinal 1 var avklarad har båda sjunkit allt längre ifrån toppstriden enligt oddsen. Jag tror inte det räcker till någon seger för dessa två länder, men de borde ändå hamna relativt högt upp i tabellen.

Nu har jag nämnt några av de absoluta toppfavoriterna. Hur ser det då ut i bottenträsket?

Finalens tråkigaste bidrag kommer från värlandet Portugal, inget snack om saken. Att jag tippar de som jumbo i finalen är nog mycket min egen viljas förtjänst. Om den inte kniper sistaplatsen så borde den inte komma långt efter i alla fall.

Balkanländerna Serbien och Slovenien gick oväntat till final i torsdags, men lär inte ha så stora chanser att komma högt till i finalen. Jag tror inte heller att Storbritannien och Nederländerna kommer komma särskilt högt.

Avslutningsvis så ska det bli en riktigt underhållande och intressant final. Jag är riktigt peppad på att finalen ska dra igång.

 

Personliga topp 10

Dessa tio länder har Robban som personliga favoriter av de länder som tävlar i finalen:

 

 1. france_smallFrankrike: Madame Monsieur – “Mercy“
 2. australia_smallAustralien: Jessica Mauboy – “#We Got Love“
 3. cyprus_smallCypern: Eleni Foureira – “Fuego“
 4. albania_smallAlbanien: Eugent Bushpepa – “Mall”
 5. hungary_smallUngern: AWS – “Viszlát nyár“
 6. moldova_smallMoldavien: DoReDos – “My Lucky Day“
 7. lithuania_smallLitauen: Ieva Zasimauskaite – “When We’re Old“
 8. denmark_smallDanmark: Rasmussen – “Higher Ground“
 9. bulgaria_smallBulgarien: EQUINOX – “Bones“
 10. israel_smallIsrael: Netta Barzilai – “Toy“

 

Kommentar: Man har som alltid mängder av favoriter inför en Eurovision-final. Men Frankrike och Australien är mina två guldkorn av årets ESC-bidrag, så de håller jag främst på. Cypern gav jag bara 3 poäng i inför-presentationerna och placerade på plats 22 i den totala topplistan av alla bidrag, men den har verkligen växt på mig efter det snygga framträdandet i semin och därför placerar jag den nu på 3:e plats inför finalen. En medryckande och fartfylld party-poplåt.

Albaniens fantastiska sångare Eugent Bushpepa har inte bara tävlingens bästa röst utan har också en riktigt grym låt. Albanien är inte förtjänta av en plats i den undre halvan, även om jag tror att så blir fallet. Ungerns bidrag har legat högt bland mina topplistor ett bra tag. Så även när det är finaldags. Vem vet, de kanske blir årets skrällvinnare?

En låt som dalat och inte alls kom upp i den standard man hade förväntat sig var Danmark. Jag hoppas på ett mycket bättre framträdande i finalen, för i semin lät det inte övertygande bra. Nej, då berör Litauens finstämda ballad eller Moldaviens partylåt mig mer. Bulgariens supergrupp EQUINOX med sin pampiga låt “Bones” och Israels coola sångerska Netta med låten “Toy” är också två bidrag jag gillar starkt.

Finland som jag gav höga poäng inför tävlingen borde jag kanske haft med på min topplista. Men likt Danmark har även Finland sjunkit hos mig. Framträdandet i tisdags var inte alls som jag hade tänkt mig. Körsångerskorna lät som små möss och därför får de inte inte vara med på min topp 10-lista inför finalen. Men jag gillar fortfarande låten och Saara Aalto och hoppas på en fin placering. Jag vill också tillägga att Irland har växt stort på mig. Framträdandet i semin lyfte verkligen och jag unnar de denna finalplatsen och hoppas även att de får en fin placering. Som sagt det finns en rad låtar till som jag gillar stort, men som inte fick plats på min topp-10-lista.

 

Så här tror och tycker alltså Robban om finalens startfält. Vad tycker du? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen