Eurovision 2018: Hollac16 tippar & tycker till inför första semifinalen


Publicerad:


Skribent:

Hollac16


Publicerad

INFÖR EUROVISION 2018. Nu börjar Eurovision 2018 med den första semifinalen. Inför själva avgörandet tänkte vi i panelen tippa vilka vi tror går vidare till finalen samt tycka till vilka vi vill ska gå till final. I denna artikel är det vår skribent Hollac16 som ger sin tippning och personliga topplista.

 

Tippningen

Så här tippar Hollac16 att länderna i första semifinalen kommer att placera sig när resultatet står klart:

 

 1. bulgaria_smallBulgarien: EQUINOX – “Bones“
 2. cyprus_smallCypern: Eleni Foureira – “Fuego“
 3. estonia_smallEstland: Elina Nechayeva – “La Forza“
 4. czechrep_smallTjeckien: Mikolas Josef – “Lie To Me“
 5. israel_smallIsrael: Netta Barzilai – “Toy“
 6. belarus_smallVitryssland: Alekseev – “Forever“
 7. albania_smallAlbanien: Eugent Bushpepa – “Mall”
 8. greece_smallGrekland: Gianna Terzi – “Oneiro mou“
 9. Armenien: Sevak Khanagyan – “Qami“
 10. lithuania_smallLitauen: Ieva Zasimauskaite – “When We’re Old“
 11. austria_smallÖsterrike: Cesár Sampson – “Nobody But You“
 12. finland_smallFinland: Saara Aalto – “Monsters“
 13. azerbaijan_smallAzerbajdzjan: Aisel – “X My Heart“
 14. croatia_smallKroatien: Franka Batelić – “Crazy“
 15. belgium_smallBelgien: Sennek – “A Matter of Time“
 16. switzerland_smallSchweiz: Zibbz – “Stones“
 17. ireland_smallIrland: Ryan O’Shaughnessy – “Together“
 18. iceland_smallIsland: Ari Ólafsson – “Our Choice“
 19. macedonia_smallMakedonien: Eye Cue – “Lost and Found“

 

Kommentar: Min gissning gällande den första semin är att jurygrupperna kommer att ha Estland som sin vinnare. Däremot tror jag inte det är en låt som tv-tittarna kommer rösta speciellt mycket på, och därför tror jag att Estland inte kommer att vinna första semin. Istället gissar jag att segern kommer att gå till Bulgarien. Dels för att både jury och tittarna kommer att gilla detta ganska mycket eftersom att det är en bra låt med ett snyggt nummer. På andra plats tror jag faktiskt Cypern kommer att komma. Eleni har visat att hon har en cool show och jag tror både juryn och tittarna kan gilla detta. Tjeckien kommer också komma högt därför att tittarna kommer att älska det numret. Juryn lär kanske inte vara helt förtjusta men de hamnar nog inom topp 10 hos dem med, dock kanske mer runt plats 10.

Gällande oddsettan Israel är jag väldigt kluven, för jag tror inte det kommer gå så pass bra som alla gissar. Min spekulation är att Israel totalt sett blir någonstans mellan 4:a till 7:a i semifinalen. Kanske inte första hand på grund av Netta eller låten, utan för vad Israel är för sorts land politiskt (ja, man ska inte blanda in sånt och nej, men det drabbade Ryssland 2016, och jag tror det gör det med Israel i år också eftersom det drabbat dem många gånger förut).

Övriga bidrag som hittar in på topp 10 gissar jag blir Vitryssland, Grekland och Armenien. Dessa tre länder kommer nog få en del röster från såväl jury som tittarna och de går nog vidare, men inte som toppfavoriter. En låt som jag tror kan bli juryfavorit precis som Estland är Albanien, med tanke på att Eugent har en väldigt bra sångröst och en annorlunda låt. Kan bli farligt om de lyckas.

Vem får då tiondeplatsen till finalen? Inför semin spekulerar jag att den platsen kommer att stå mellan Österrike, Finland, Litauen eller Azerbajdzjan. I det här fallet tror jag att Litauen blir en juryfavorit som om möjligt med liten marginal tar den sista finalplatsen. Men övriga tre lär få mycket tittarröster och det skulle kunna missgynna Litauen, som likt Schweiz ifjol åkte ut med en väldigt liten marginal.

Avslutningsvis är frågan vilket land som kommer att få jumboplatsen? Det mesta talar för att det är Island som blir det, men jag tror faktiskt Makedonien skulle kunna bli jumbo. Dels eftersom att de startar precis efter Bulgarien, som jag gissar lär vinna denna semifinal, men framförallt för att Eye Cue har en ganska rörig låt med ett rörigt scenframträdande. Helt enkelt tror jag både jurygrupperna och tittarna väljer bort dem när favoriter ska väljas ut, vilket gör att i totalen så hamnar de då på sistaplatsen. Jag anser dock att Makedonien inte är den sämsta i det här startfältet, men den som kommer sist behöver inte vara den som är sämst, utan i det här fallet blir det den som blir mest bortglömd.

 

Personliga topp 10

Dessa tio länder har Hollac16 som personliga favoriter i denna semifinal:

 

 1. lithuania_smallLitauen: Ieva Zasimauskaite – “When We’re Old“
 2. belgium_smallBelgien: Sennek – “A Matter of Time“
 3. albania_smallAlbanien: Eugent Bushpepa – “Mall”
 4. croatia_smallKroatien: Franka Batelić – “Crazy“
 5. estonia_smallEstland: Elina Nechayeva – “La Forza“
 6. switzerland_smallSchweiz: Zibbz – “Stones“
 7. bulgaria_smallBulgarien: EQUINOX – “Bones“
 8. greece_smallGrekland: Gianna Terzi – “Oneiro mou“
 9. azerbaijan_smallAzerbajdzjan: Aisel – “X My Heart“
 10. ireland_smallIrland: Ryan O’Shaughnessy – “Together“

 

Kommentar: Det finns väldigt många bra bidrag i denna semifinal, och nästintill alla gör bra ifrån sig. Därför är det extra svårt att göra denna topplista. Men jag måste få ta fram toppfavoriterna och utan tvekan hamnar Litauen överst. Det var länge sedan en låt som denna har berört mig personligen varenda gång jag lyssnar på den. Detta är jag nog rätt ensam om att tycka, för många anser nog att detta är årets sömnpiller/toapaus, men för mig är Litauen årets vinnare. Tyvärr tror jag inte att det kommer gå så jättebra för dem trots allt, men jag skulle bli överlycklig om Ieva tar hem segern i år!

Belgien är också en vattendelare hos många, men om Sennek håller ihop det på scenen så kan hon ta en finalbiljett. Mycket tyder dock på motsatsen. Övriga favoriter jag har är Albanien och Kroatien, som under våren har växt otroligt för mig, och jag hoppas att de kommer till final, men det kan som sagt gå åt skogen p.g.a. orsaker jag tidigare nämnt i spekulationen. Estlands opera, Schweiz’ duo, Bulgariens grupp, Greklands låt, Azerbajdzjans pop och Irlands fina visa är också personliga favoriter, men flera av dem kommer nog få det väldigt tufft att ens gå vidare (särskilt Irland och Schweiz).

 

Så här tror och tycker alltså Hollac16 om den första semifinalen. Vad tycker du? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen