Eurovision 2018: Big Five-länderna har lottat starthalvor till finalen


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

EUROVISION 2018. Den 6:e maj (2018) hölls de sista enskilda repetitionerna på scenen i Altice Arena i Lissabon, där “Big Five”-länderna och värdlandet repeterade för andra gången. Under respektive “Big Five”-lands presskonferens lottades det vilken starthalva länderna ska starta i under finalen.

 

Resultatet av “Big Five”:s lottning

Så här blev lottningen för “Big Five”-länderna:

 

  • Frankrike: första halvan
  • Italien: andra halvan
  • Spanien: första halvan
  • Storbritannien: första halvan
  • Tyskland: första halvan

 

Efter Big Five-lottningen finns det åtta platser kvar i första halvan och tolv platser kvar i andra halvan.

 

Hur avgörs då lottningen?

Lottningen genomförs med alla länder som tar sig till final och detta för att tävlingsproduktionen ska kunna göra startordningen natten mot finalen. Samma form av lottningsmodell används även i semifinalerna (se semifinallottningen).

Redan vid delegationsmötet i mars lottades värdlandet Portugals startposition, som blev nummer 8 av 26. Resterande länder (både “Big Five” och de semifinalländer som kvalar in till finalen) får enbart lotta vilken starthalva man ska tävla i. När dessa lottningar är genomförda är det upp till produktionen att sedan avgöra startnumren för varje land inom respektive starthalva. Att tävla i finalens första halva innebär ett startnummer mellan 1-13, medan att tävla i finalens andra halva innebär ett startnummer mellan 14-26.

Anledningen till att värdlandet får en fast startposition är för att inte jäv-situationer ska uppstå, t.ex. att produktionen inte ska ge hemmanationen fördelar med ett bättre utgångsläge. För de övriga länderna är reglerna enkla: den starthalva man blir tilldelad går inte att byta ut.

 

Semifinalvinnarnas lottningar

Nästa halvindelningslottningar sker i samband med vinnarpresskonferenserna efter den första och andra semifinalen, dvs. sent på kvällen den 8:e och 10:e maj. Då får alla de länder som röstats vidare till finalen lotta vilken halva de ska tävla i. Natten mot fredagen den 11:e maj sätter produktionen startordningen för finalen och presenterar den sedan några timmar senare.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen