Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision 2018: Adrian tippar & tycker till inför finalen

Publicerad: | Skribent: Adrian

Publicerad


INFÖR EUROVISION 2018. Det har blivit dags för oss i ESC-Panelen att tippa och tycka till inför finalen. Denna gång är det Adrians tur att tycka till både när det gäller slutplaceringar samt personlig topp 10.

 

Tippningen

Så här tippar Adrian att länderna i finalen kommer att placera sig när resultatet står klart:

 1. cyprus_smallCypern: Eleni Foureira – “Fuego“
 2. estonia_smallEstland: Elina Nechayeva – “La Forza“
 3. israel_smallIsrael: Netta Barzilai – “Toy“
 4. lithuania_smallLitauen: Ieva Zasimauskaite – “When We’re Old“
 5. sweden_smallSverige: Benjamin Ingrosso – “Dance You Off“
 6. moldova_smallMoldavien: DoReDos – “My Lucky Day“
 7. norway_smallNorge: Alexander Rybak – “That’s How You Write A Song“
 8. bulgaria_smallBulgarien: EQUINOX – “Bones“
 9. czechrep_smallTjeckien: Mikolas Josef – “Lie To Me“
 10. ireland_smallIrland: Ryan O’Shaughnessy – “Together“
 11. germany_smallTyskland: Michael Schulte – “You Let Me Walk Alone“
 12. austria_smallÖsterrike: Cesár Sampson – “Nobody But You“
 13. serbia_smallSerbien: Sanja Ilić & Balkanika – “Nova deca”
 14. Ukraina: Mélovin – “Under the Ladder“
 15. france_smallFrankrike: Madame Monsieur – “Mercy“
 16. Italien: Ermal Meta & Fabrizio Moro – “Non mi avete fatto niente”
 17. finland_smallFinland: Saara Aalto – “Monsters“
 18. portugal_bigPortugal: Cláudia Pascoal – “O Jardim“
 19. australia_smallAustralien: Jessica Mauboy – “#We Got Love“
 20. hungary_smallUngern: AWS – “Viszlát nyár“
 21. netherlands_smallNederländerna: Waylon – “Outlaw in ‘em“
 22. Spanien: Alfred & Amaia – “Tu Canción“
 23. denmark_smallDanmark: Rasmussen – “Higher Ground“
 24. albania_smallAlbanien: Eugent Bushpepa – “Mall”
 25. Storbritannien: SuRie – “Storm“
 26. slovenia_smallSlovenien: Lea Sirk – “Hvala, ne!“

Kommentar: I år är det tuffare än någonsin att tippa vinnaren i ESC… Den nya favoriten till att vinna är ju Cypern, och även jag måste medge att Eleni har ett komplett nummer – som dessutom sticker ut. Vem hade trott att koreograferade dansnummer med flera dansare skulle sticka ut 2018?? Eleni gör det bra, och är så pass mainstream att det kan gå hem både hos jurygrupper och tv-tittare. Jag tror dock även att Estlands opera och Israels kaxiga kycklinglåt kommer att locka framförallt tv-tittarnas röster – men nog även en del juryröster. Litauens låt är en klar skräll – men den är såpass känslosam på scenen att t.o.m. jag blev darrig. Det blir lite av en “Rock’n’roll kids” från 1994- feeling här, som ju som bekant vann hela tävlingen. Jag sätter en rejäl skrällvarning på den här – Litauen kan mycket väl gå hem med segern. Sverige går återigen bra i oddsen, men jag tror att vi högst kan förvänta oss en ny 5:e plats – vilket ändå är enormt starkt. Längre ned på listan tror jag Slovenien, Storbritannien och Albanien hamnar – inget av dem kommer nog kunna skrapa hem särskilt många poäng – och vare sig Albanien eller Slovenien tippades ju gå till final.

 

Personliga topp 10

Dessa tio länder har Adrian som personliga favoriter av de länder som tävlar i finalen:

 1. bulgaria_smallBulgarien: EQUINOX – “Bones“
 2. moldova_smallMoldavien: DoReDos – “My Lucky Day“
 3. estonia_smallEstland: Elina Nechayeva – “La Forza“
 4. cyprus_smallCypern: Eleni Foureira – “Fuego“
 5. czechrep_smallTjeckien: Mikolas Josef – “Lie To Me“
 6. lithuania_smallLitauen: Ieva Zasimauskaite – “When We’re Old“
 7. israel_smallIsrael: Netta Barzilai – “Toy“
 8. serbia_smallSerbien: Sanja Ilić & Balkanika – “Nova deca”
 9. sweden_smallSverige: Benjamin Ingrosso – “Dance You Off“
 10. albania_smallAlbanien: Eugent Bushpepa – “Mall”

 

Kommentar: Jag håller fast vid “Bones” som min favorit, den framfördes på ett nästan perfekt sätt i semifinalen och är otroligt proffsigt gjord. Tyvärr kommer den nog inte lyckas så bra, p.g.a. att det händer lite för lite på scenen. Den är helt enkelt för mörk och minimalistisk live. Men jag diggar det! Ny solklart 2:a för mig är konstigt nog Moldavien, vars scenshow är rent ögongodis! Underbart härlig, glad och medryckande uppträdande – trots att sången och röstinsatserna låter som de kommer från 6-åringar. En annan nykomling i min topp-5 är Cypern, som har ett otroligt snyggt scennummer som påminner mycket om det gamla hederliga 00-talet: Helena Paparizou 2.0 kan man kanske säga? Riktigt Eurovisionvänligt nummer- en solklar topplacering. Litauen hamnar också högt – med ett scenframträdande som var helt perfekt för låten. Kan gå väldigt bra! Benjamins liveframträdande låter ihåligt i mina öron, och det beror på att de förinspelade röstslingorna är bort nu – och tyvärr förstör det mycket. Men sen är ju låten inte särskilt bra eller ens viktig, utan det är ju scenshowen som Benjamin excellerar på.

Mina tidigare favoriter Australien gjorde annars mig besviken, med ett katastrofalt dåligt framträdande i semin. Jessica sjöng falskt och nervöst – och hela numret var intetsägande. Tyvärr gäller detta också för Österrike, även om Cesar iallafall sjöng rent. Men tyvärr borde hans stylist sättas i fängelse, det var ett rent katastrofalt klädval. Ingen av dessa kommer därför med i topplistan här.

 

Så här tror och tycker alltså Adrian om finalens startfält. Vad tycker du? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen