Tips på “Inför Eurovision”-program till Eurovision 2018


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

PANELEN TIPSAR. Snart är det dags för 43 artister och deras delegationer att resa till Lissabon för att tävla i Eurovision 2018. Inför detta värmer publiken upp med sina nedräkningar, och här kommer några tips på länder som väljer att göra sina egna Inför-program.

Först och främst vill vi såklart tipsa om vår nedräkning som just nu är i slutfas. Vi har gått igenom de direktkvalificerade och hela den första semifinalen, samt nästan hela andra semifinalen. Så i slutet av nästa vecka kommer vi att presentera totalpoängen för hur vi röstat denna gång.

Nu följer en rad tips på olika Inför-program runt om i Europa (om det är något program vi missat får ni gärna tipsa!).

 

Sverige: P4 Musik guidar till Eurovision 2018

I år kommer Sveriges Radio P4 göra en nedräkning till Eurovision 2018 i programmet P4 Musik med Carolina Norén som programledare. I två avsnitt (var första del sändes lördagen den 28:e april – lyssna på delen här) kommer en panel bestående av Björn Kjellman, Johar Bendjelloul, Kerstin Behrendtz, Benjamin Ingrosso och Kris Boswell gå igenom låtarna. Det är oklart när avsnitt 2 sänds.

 

Förtydligande: SVT sänder inga “Inför Eurovision”-program från, men däremot kommer man att vara på plats i Lissabon och sända två stycken “Studio Eurovision”. Dessa avsnitt sänds söndagen den 6:e maj och tisdagen den 8:e maj kl. 20:00 CEST i SVT1. Det skulle eventuellt kunna bli fler uppladdningsprogram, men då högst troligen från SVT Nyheters livesändningar.

 

 

Finland: De Eurovisa (på finlandssvenska)

Foto: Barbro Ahlstedt/YLE

TV-kanalen YLE Fem producerar även i år serien De Eurovisa med profilerna Eva Frantz och Johan Lindroos som programledare. Det är sjunde gången gillt som denna finlandssvenska duo tar sig an programserien och nedräkningen inför Eurovision. Årets serie har producerats i fem program där Eva och Johan i varje program bjudit in två gäster som får vara med och tycka till om låtarna. Gästerna och programledarna diskuterar varje låt och ger sedan ett vitsord (poäng) från 1 till 10, enbart baserat på vad varje person själv tycker. Notera att gästerna byts ut mellan varje program.

Programmen sänds i YLE Fem på söndagskvällar, men man har valt att publicera samtliga avsnitt i förväg på YLEs Play-kanal Arenan. Därför länkar vi till programmen här nedan:

 

  • Avsnitt 1: gästerna är Sofia Finnilä och Jakob Norrgård.
  • Avsnitt 2: gästerna är Erica Back och Mårten Svartström.
  • Avsnitt 3: gästerna är Axel Ehnström och Jennie Storbacka.
  • Avsnitt 4: gästerna är Riko Eklundh och Felicia Järnström.
  • Avsnitt 5: gästerna är Linda Lampenius och Malin Nyqvist.

 

Notera att programmet inte följer Eurovisionens startordning, och ej heller till punkt och pricka efter den semifinalindelning som gjordes i januari. Dock börjar de med den första semifinalens bidrag, följt av den andra semifinalens bidrag och slutligen för att landa i de direktkvalificerade ländernas bidrag.

 

 

Norge: Adresse Lisboa (på norska)

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Även NRK satsar på sin Inför-guide som i år heter “Adresse Lisboa”. I år är det Marte Stokstad som är programledare, som har med sig en panel bestående av radioprogramledaren Silje Nordnes, Norges tidigare delegationschef Per Sundnes, artisten Stian “Staysman” Thorbjørnsen samt redaktören Ingeborg Heldal. Utöver denna panel finns också en “folkets jury” bestående av fyra norska Eurovisionfans som är med och röstar i programmen.

Programmets panel och folkets jury delar ut poäng från Eurovisionskalan, men de behöver inte förhålla sig till antalet av varje poäng de delar ut. Så de poäng som kan delas ut till varje låt är 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 eller 12. Därefter slås poängen samman och en totalsumma fastställs. Låtarna i programmet rankas därefter från högsta till lägsta poängsumman.

Totalt genomförs fyra program som sänds i NRK på fredagskvällar kl. 21:30 CEST. Än så länge har avsnitt 1 och avsnitt 2 sänts.

Notera att NRK har valt att inte hålla sig till varken semifinal-, eller finalstartfältets uppdelning, utan går igenom bidragen utan någon som helst inbördes ordning.

 

 

Island: Alla leið (på isländska)

Foto hämtat från RÚV.

Island sänder sin Inför-serie som heter “Alla leið”, där programledaren Felix Bergsson och hans panel bestående av Friðrik Dór Jónsson och Helga Möller går igenom årets bidrag till Eurovision 2018. Programmen sänds i fem delar och släpps varje lördag kl. 21:40 isländsk tid (vilket innebär kl. 23:40 CEST).

Än så länge har avsnitt 1 och avsnitt 2 sänts.

 

 

Tyskland: ESC-Songchecks 2018 (på tyska)

Foto hämtat från Eurovision.de

Även tyska NDR gör fyra Inför-program där de två profilerna Alina Stiegler och Stefan Spiegel går igenom och betygsätter låtarna tillsammans med en panel. Läs mer om detta här.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen