Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Panelen tipsar: Fakta om Portugal & Lissabon

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


Vy över Lissabon. Foto: Kai Vogel/Pixabay.com

PANELEN TIPSAR. För dig som ska resa till Lissabon och se Eurovision på plats kommer här lite tips på vad du kan göra i Lissabon under din vistelse, förutom själva partyna kring Eurovisionen och festplatserna.

 

Fakta Portugal

  • Statsskick: republik
  • Huvudstad: Lissabon
  • Befolkningsmängd: ca 10,6 miljoner
  • Officiellt språk: portugisiska
  • Valuta: Euro
  • Tidsskillnad: -1 timme (räknat från Sverige)

 

Portugal är ett vackert land med en lång och intressant historia och ett vackert språk. Det är ett perfekt resmål för dig som vill få solsken året om. Köket är ej att förglömma, res till Portugal och du kommer få en fantastisk upplevelse!

Landet har en lång och intressant historia som innefattar både erövringar och att bli erövrade. Sjöfarten blev grunden för Portugals ekonomi och på 1400-talet inleddes upptäcktsfärder. Man seglade långt bort och upptäckte nya länder som koloniserades. En svag ekonomi gjorde dock att landet förlorade sin självständighet (men vann den tillbaka) och att man förlorade sina kolonier. Under början av 1900-talet blev det återigen oroligt i landet och efter en statskupp blev landet en diktatur, men efter Nejlikerevolutionen 1974 blev landet en demokrati igen. År 1986 gick man med i EG och senare också EU, och idag har man valutan euron som de flesta EU-länder har.

För dig som vill uppleva hela Portugal är det lätt att ta sig med de nybyggda motorvägarna, till exempel till solparadiset Algarve i södra Portugal. Du får heller inte missa det portugisiska köket, inte minst eftersom mycket av det som serveras på restauranger kommer direkt från havet. Fisk som torsk och sjötunga mättar magen många timmar. Missa heller inte de portugisiska vinerna som har blivit världsberömda för sin smak.

 

Lissabon med omnejd

Huvudstaden Lissabon har drygt 2,8 miljoner invånare (räknat med hela storstadsområdet) är en kulturhistorisk stad som har en över 2000-årig historia. Det finns mycket häftig arkitektur att se i staden och många kulturbevarade byggnader och platser. Ett exempel är stadsdelen Alfama som härstammar från medeltiden och fästningen Castelo de São Jorge. Här har man god utsikt över hela staden. Det finns också många museer i staden som har inspirerats av historien såsom Museu Nacional dos Coches, Musea de Marinha och Jardim Zoológico. Kulturhistorien finns som sagt bevarad men Lissabon är också en modern folklivsstad med framtida arkitektur, brett nöjesliv och för den badsugne ligger sandstränderna bara några mil bort.

Klimatet är tämligen behagligt för den som vill strosa omkring och göra stan glad och för den som vill shoppa loss är Lissabon är en billig storstad. Nattlivet är mycket trevligt och koncentreras mycket till olika fadoställen. Ett bergigt klimat gör att staden kan ses från både hav och höjd, åk gärna spårvagnen och bergshissen och se Europa från en helt annan vinkel!

Kring Lissabon går en vacker kustremsa med många kuststäder. Ett exempel är badorterna Cascais och Estoril som bara ligger 3 mil från Lissabons centrum. Hit är det enkelt att ta sig, både med tåget men också med buss. Vill man bo i stadskärnan men ha nära till fina badplatser finns det alltså möjlighet till det. Kuststäderna utmärker sig inte bara med sina badstränder, utan också är det platsen för fiske. För dig som gillar att spela golf finns flera golfbanor runt om i staden.

 

Ta sig till och från Lissabon från Sverige

Med flyg från Stockholm/Arlanda tar det drygt 4 timmar och 25 minuter med direktflyg (självklart beroende på vilket flygbolag du ska flyga med). Från flygplatsen finns möjlighet att ta både flygbuss och taxi. Då flygplatsen ligger relativt centralt tar det ca 30-45 minuter att åka in till centrum, dock såklart beroende på trafikläget.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen