Barbro “Lill-Babs” Svensson har avlidit


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

Lill-Babs inför Allsång på Skansen 2015. Foto: Smultronställen/Wikimedia Commons.

PANELEN INFORMERAR. Artistlegenden Barbro “Lill-Babs” Svensson har gått ur tiden. Beskedet om dödsbudet kom under tisdagsförmiddagen den 3:e april då Lill-Babs döttrar gick ut med detta på sina sociala medier. Lill-Babs avled efter en kortare tids sjukdom, 80 år gammal.

 

Fakta om Lill-Babs

Barbro “Lill-Babs” Svensson föddes i Tå i Järvsö den 9:e mars 1938. Hon växte upp med sina föräldrar och blev musikaliskt upptäckt efter att hon gjorde ett framträdande på Barnens dag i Järvsö 1953. Sedan dess har Lill-Babs karriär hållit igång med otal utgivna låtar, album, turnéer över hela landet och en stor framgångssaga helt enkelt ända in i mål. Förutom musiken har Lill-Babs varit programledare för olika program, som t.ex. en deltävling i Melodifestivalen 2003, och själv varit gäst i otal sådana, senast i Så mycket bättre. Hon var också skådespelerska som bl.a. spelade karaktären Gugge i SVT-serien Bonusfamiljen, men även i andra serier.

Några av de mest kända låtarna som kan sägas Lill-Babs varÄr du kär i mej ännu Klas-Göran?, Itsy Bitsy, En tuff brud i lyxförpackning och Leva livet (It’s My Party).

 

Lill-Babs i Melodifestivalen

Lill-Babs har också deltagit i Melodifestivalen som artist tre gånger. Första gången var år 1960 med låten “En kyss” som dock åkte ur innan finalen. Andra gången var år 1961 då Lill-Babs framförde två melodier: “Stockholm” och “Vårvinter”. Ingen av dessa låtar vann, däremot fick Lill-Babs ändå representera Sverige i Eurovision Song Contest 1961 i Cannes med låten April April. Egentligen var det Siw Malmkvist som vann den svenska Melodifestivalen, men då massiv kritik riktades till att Siw larvat sig under framträdandet och tappat texten mitt under låten ansåg både pressen och tv-bolaget att låta Lill-Babs få åka till Eurovision istället. Det blev en 14:e placering av totalt 16 bidrag. Sedan dröjde det ett antal år till 1973 innan hon ställde upp en sista gång. Den gången hette låten Avsked från en vän som placerade sig fyra.

 

Lill-Babs i Norsk Melodi Grand Prix

En intressant kuriosa var att Lill-Babs även deltog i Norges motsvarighet tilll Melodifestivalen, nämligen Melodi Grand Prix år 1969, med låten “Juksemaker pipelort” som hamnade allra sist i finalen med noll poäng. I finalen det året tävlade 10 bidrag och Lill-Babs var den enda som blev nollad.

 

Bortglömd cover av ett tidigare ESC-bidrag

År 1979 tävlade Sandra Reemer, med artistnamnet Xandra för Nederländerna i Eurovision Song Contest. Hennes låt “Colorado” som blev en stor hit på många ställen runt om i Europa. Vad många inte känner till är att Lill-Babs gjorde en cover av den låten med en svensk version. Lyssna här.

 

Lill-Babs avled efter en kort tids sjukdom

Barbro “Lill-Babs” Svensson avled på sjukhus några veckor efter sin 80-årsdag. Beskedet om dödsbudet kom den 3:e april av hennes döttrar Monica Svensson, Kristin Kaspersen och Malin Berghagen.

 

Hur minns du “Lill-Babs”? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Eurovision 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen