Resultat helgens nationella finaler: 3-4 mars 2018


Publicerad:


Skribent:

ESC-Panelen


Publicerad

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Helgen 3-4 mars var den näst sista uttagningshelgen med många finaler som ägde rum. Totalt avgjordes 6 finaler utöver att det var semifinal i Litauen och uppsamlingsheat i Sverige. I denna artikel har vi sammanställt alla resultat.

Du får gärna kommentera om du tycker det var rätt och/eller fel vinnare i finalerna i helgen.

 

Schema för uttagningarna

Klicka på länkarna för att komma till respektive resultatdel i artikeln.

 

Lördag 3 mars

 

Söndag 4 mars

 


 

Lördag 3 mars

Estland: Eesti Laul 2018 – final!

Elina Netsajeva. Foto: Kairit Leibold (ERR)

Under lördagskvällen den 3:e mars 2018 avgjordes finalen av uttagningen Eesti Laul i Estland, där Elina Nechayeva vann med låten “La forza”. Därmed blir det hon som får åka till Lissabon och tävla för Estland i Eurovision Song Contest 2018.

Eesti Laul 2018 är nu avgjord. Av 20 låtar hade 10 kvalat in till finalen efter jury- och tittarröstning. Finalen som sådan var uppbyggd så att av tio tävlande fick först tre av dessa gå vidare till en superfinal, ett öde som styrdes av såväl jury som tittare. Väl i superfinalen hade tittarna 100% inflytande, och där valde de låten “La forza” som framfördes av Elina Nechayeva.

En liten notis är att Eliis Pärna & Gerli Padar valde inför finalen att byta språk på sin låt till estniska. “Sky” som de tävlade med står således listad som “Taevas” i tabellen.

 

Hela resultatet:

Bidragen nedan gick vidare till en andra röstningsomgång. Den fetmarkerade av dessa tre bidrag vann.

 

Dessa sju bidrag åkte ut efter första röstningsomgången och fick därför inte fortsätta tävla:

 

Så här såg Elina Nechayevas liveframträdande ut i finalen:

 


 

Finland: Tävlingsbidrag valdes till Saara Aalto (UMK-final!)

Saara Aalto representerar Finland i Eurovision Song Contest 2018. Foto: Ville Paul Paasimaa.

På lördagskvällen den 3:e mars anordnade finska TV-bolaget YLE finalen av UMK 2018, där den tidigare internt utvalda artisten Saara Aalto framförde tre potentiella Eurovisionbidrag. Efter att den internationella juryn och tittarna sagt sitt blev det låten “Monsters” som vann omröstningen.

Den internationella juryn röstade först, med poängen 8, 10 och 12, varpå tittarnas poäng kom strax därefter, som vägde lika tungt. Juryn och tittarna var eniga om att “Monsters” var den stora favoriten, som därmed vann med stor marginal mot närmsta konkurrenten “Domino”.

 

Hela resultatet:

Så här slutade finalen (resultatet står jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 1. Saara Aalto – Monsters, (88p + 95p = 183p)
 2. Saara Aalto – Domino, (84p + 75p = 159p)
 3. Saara Aalto – Queens, (68p+ 70p = 138p)

 

Så här såg liveframträdandet av “Monsters” ut i finalen:

 


 

Island: Söngvakeppnin 2018 – final!

Ari Ólafsson tävlar för Island. Foto: Íris Dögg Einarsdóttir, RÚV

Under lördagskvällen den 3:e mars avgjordes finalen av isländska Söngvakeppnin, där Ari Ólafsson vann med låten “Our Choice”. Därmed blir det han som får åka till Lissabon och tävla för Isand i Eurovision Song Contest 2018.

I den nationella uttagningen var det 12 låtar uppdelade i två semifinaler, där de tre främsta ur vardera semi fick röstas vidare till finalen. I finalen tävlade dessa sex bidrag och sen röstade juryn och tittarna fram två av dessa till en avgörande omgång där tittarna hade fullt inflytande. I avgörande omgången stod det mellan Ari Ólafsson och Dagur Sigurðsson och tittarna röstade då på Ari.

 

Hela resultatet:

Bidragen nedan gick vidare till en andra röstningsomgång. Den fetmarkerade av dessa två bidrag vann.

 • 1. Ari Ólafsson – Our Choice”, 35,861 röster (i första omgången)
 • 2. Dagur Sigurðsson – Ì stormi, 44,730 röster (i första omgången)

 

Dessa fyra bidrag åkte ut efter första röstningsomgången och fick därför inte fortsätta tävla:

 

Så här såg Ari Ólafssons liveframträdande ut i finalen:

 


 

Polen: Krajowe Eliminacje 2018 – final!

Gromee feat. Lukas Meijer vann den polska finalen och får nu tävla för Polen i ESC 2018. Foto: eurowizja.tvp.pl

Polen har valt att skicka Gromee feat. Lukas Meijer med låten “Light Me Up” till Eurovision 2018 i Lissabon. Detta val gjordes i finalen av Krajowe Eliminacje som hölls på lördagskvällen den 3:e mars. Det var tv-tittarna som tillsammans med en femmannajury valde ut vinnaren.

Finalen gästades av b.la fjolårs-representanten för Polen i ESC 2017 i form av Kasia Moś och ESC-vinnaren från 2015, Måns Zelmerlöw från Sverige. Dance & elektropopduon Gromee feat. Lukas Meijer får nu äran att representera Polen i Eurovision Song Contest 2018.

 

Hela resultatet:

(Jurypoäng & tittarpoäng + totalpoäng)

 1. Gromee feat. Lukas Meijer – Light Me Up (8p + 12p = 20p)
 2. Happy Prince – Don’t Let Go (12p + 7p = 19p)
 3. Monika Urlik – Momentum (7p + 10p = 17p)
 4. Ifi Ude – “Love Is Stronger (10p + 6p = 16p)
 5. Marta Gałuszewska – Why Don’t We Go(6p + 8p = 14p)
 6. Saszan – Nie chcę ciebie mniej (5p + 4p = 9p)
 7. Maja Hyży – Błysk (4p + 3p = 7p)
 8. Future Folk – Krakowiacy i górale (2p + 5p = 7p)
 9. Isabel Otrębus – Delirium (3p + 2p = 5p)
 10. Pablosson – Sunflower (1p + 1p = 2p)

 

Så här såg vinnarens liveframträdande ut i finalen:

 


 

San Marino: Nationell uttagning – final!

Jessika Muscat feat. Jenifer Brening tävlar för San Marino i Eurovision 2018. Foto: 1in360.com (bilden är ett montage av oss)

Under lördagskvällen den 3:e mars avgjorde San Marino sin final, där Jessika feat. Jenifer Brening vann med låten “Who We Are”. Därmed blir det de som får åka till Lissabon och tävla för San Marino i Eurovision Song Contest 2018.

San Marino valde den maltesiska sångerskan Jessica Muscat för att representera landet tillsammans med Jenifer Brening. Inför finalen hade tittarna möjlighet att påverka utgången med hjälp av så kallad “crowdfunding” som började efter andra semifinalen. Där hade då Jessika, Jennifer Brening, Sara de Blue, Giovanni Montalbano och Camilla North tjänat in högsta poäng. När juryn sen hade sagt sitt inflytande, som vägde till 50% av rösterna, blev det Jessika feat. Jenifer Brening som tog hem segern.

 

Hela resultatet:

 • 1. Jessika feat. Jenifer Brening – “Who We Are”, 22 poäng
 • 2. Sara de Blue – “Out of the Twilight”, 20 poäng
 • 3. Jenifer Brening – “Until the Morning Light”, 19 poäng
 • 4. Giovanni Montalbano – “Per quello che mi dai”, 18 poäng
 • 5. Camilla North – “Yo no soy tu chica”, 17 poäng
 • 5. Franklin Calleja – “Stay”, 17 poäng
 • 7. Sebastian Schmidt – “Stay”, 6 poäng
 • 8. Emma Sandström – “Diamonds”, 5 poäng
 • 9. IROL feat. Sebastian Schmidt – “Sorry”, 4 poäng
 • 10. Tinashe Makura – “Free Yourself”, 3 poäng
 • 11. Judah Gavra – “Stay”, 2 poäng

 

Så här såg Jessika och Jenifer Brenings liveframträdande ut i finalen:

 


 

Söndag 4 mars

Portugal: Festival da Canção 2018 – final!

Cláudia Pascoal (längst fram på bilden) vann Portugals nationella final. Foto hämtat från Eurovision.tv

Under söndagskvällen den 4:e mars avgjordes finalen av uttagningen Festival da Canção 2018 i Portugal, där Cláudia Pascoal vann med låten “O Jardim”. Därmed blir det hon som får tävla för värdlandet när Eurovisionen kommer till Lissabon i maj. Eftersom att Portugal är värdland i år slipper Cláudia kvala genom semifinalerna och är därför klar för tävlan i Eurovisionfinalen den 12:e maj.

Portugal valde även detta år att fortsätta med sin traditionella uttagning Festival da Canção, och även i år bjöd TV-bolaget RTP in låtskrivare som själva fick ta fram tävlingsbidrag och artist. Totalt tillsattes 26 platser varav 22 kom från inbjudningar av RTP och fyra jokerplatser, vilka tillsattes genom olika interna uttagningar. En plats kom t.ex. från fjolårsvinnaren Salvador Sobral som valde in en låtskrivare själv i startfältet.

Efter två semifinaler hade jury och tittarna valt ut 14 artister som fick göra upp om segern. Alla framträdde live och sedan röstade juryn och tittarna fram vinnaren. Vi ska även säga att inför finalen valde Diogo Piçarra att hoppa av tävlingen efter sin semifinal, och hans plats ersattes av Susana Travassos. Anledningen till avhoppet sades bero på plagiatanklagelser mot hans bidrag.

Juryn respektive tittarna delade ut varsin poängskala om 12 poäng till sin favorit, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea och sedan i nedåtgående led 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Vinnaren var den med högst totalpoäng. Om två bidrag hamnade på samma totalsumma var det tittarnas ranking som avgjorde. Och i detta fallet var det nödvändigt eftersom både Cláudia Pascoal och Catarina Miranda hamnade på samma plats: etta. Men då Cláudia Pascoal fått tittarnas högsta poäng så var det hon som tog segern och som därför blir Portugals första Eurovisionrepresentant på hemmaplan.

 

Hela resultatet:

Så här slutade finalen (resultatet står jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 

 1. Cláudia Pascoal – O jardim, (10p + 12p = 22p)
 2. Catarina Miranda – Para sorrir não preciso de nada, (12p + 10p = 22p)
 3. Peu Madureira – Só por ela, (8p + 8p = 16p)
 4. Janeiro – (låten saknar titel), (6p + 6p = 12p)
 5. Rui David – Sem medo, (4p + 4p = 8p)
 6. Anabela – Para te dar abrigo, (0p + 7p = 7p)
 7. Joana Barra Vaz – Anda estragar-me os planos, (7p + 0p = 7p)
 8. Lili – O vôo das cegonhas, (1p + 5p = 6p)
 9. Joana Espadim – Zero a zero, (5p + 0p = 5p)
 10. Susana Travassos – A mensageira, (4p + 0p = 4p)
 11. Peter Serrado – Sunset, (0p + 3p = 3p)
 12. Maria Inês Paris – Bandeira azul, (2p + 1p = 3p)
 13. Minnie & Rhayra – Patati patata, (0p + 2p = 2p)
 14. David Pessoa – Amor veloz, (0p + 0p = 0p)

 

Så här såg Cláudia Pascoals liveframträdande ut i finalen:

 


 

Tycker du det var rätt vinnare som vann finalerna? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen