Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Panelen tycker till: Vann fel låtar Melodifestivalen 2016 & 2017?

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN – PROJEKT. På lördag avgörs den 58:e Melodifestivalfinalen i ordningen där internationella jurygrupper och tv-tittarna ska bestämma vilket bidrag som slutligen tar hem segern och får tävla för Sverige i Eurovision 2018 i Lissabon. Inför finalen tänkte vi genomföra ett miniprojekt där vi går igenom de Melfest-år från 1999 till 2017 där juryn och tv-tittarna var oense om vilket bidrag som skulle vinna. Vi skribenter väljer ut vilket bidrag som vi tycker skulle ha vunnit istället eller om vi tyckte att rätt låt vann.

I denna sista del handlar det om Melodifestivalens finaler 2016 och 2017 där jury och tittarna hade olika favoriter till segern. Vilka favoriter hade vi – läs vidare så får du se. PS: En bakgrund till projektet finns att läsa här.

 

Röstningssystemet i finalen från 2011-2017

Efter misslyckandet för Anna Bergendahl i Eurovision 2010, där Sverige missade finalen, så gör SVT om hela omröstningen i grunden. De svenska jurygrupperna som varit med i tävlingen sedan 60-talet tas nu bort helt – och ersätts med fler internationella juryer. Nu är det alltså bara internationella experter som delar makten med TV-tittarna. Samtidigt görs poängsystemet om, för att begränsa TV-tittarnas inflytande en smula. TV-tittarnas poäng fördelas från och med nu helt proportionellt efter hur de röstat, och delas ut till varje bidrag i startfältet. Tidigare hade TV-tittarnas favoritbidrag alltid fått 22 poäng mer än nästfavoriten – oavsett om det skiljde en röst eller 10 000 röster mellan dem. Nu däremot, kunde marginalerna mellan TV-tittarnas placeringar svänga rejält, vilket ledde till en helt ny dynamik i röstningen. Men, den splittringen mellan juryer och TV-tittare fortsatte.

 

Gå direkt till det år du vill läsa om i artikeln:

Melodifestivalens final 2016 »
Melodifestivalens final 2017 »

 

Melodifestivalens final 2016

Internationella juryns val: Oscar Zia – ”Human” (1:a hos Int. juryn (89 p), 2:a hos tv-tittarna (43 p))

TV-tittarnas val: Frans – ”If I were sorry” (1:a hos tv-tittarna (68 p), 2:a hos Int. juryn (88 p))

Slutgiltig vinnare: Frans – ”If I were sorry”

 

Panelen tycker till!

Rätt låt vann!

Kommentar: 2016 var ett svårt år – jag var inte helt såld på Frans, och har ännu inte helt köpt ”If I were sorry” som en faktisk vinnarlåt. Den är skön, men jag har svårt att fatta att det gick så bra för den även i ESC. Samtidigt så har jag ännu svårare att köpa att ”Human” kom 2:a i Mellon – det var inte alls en låt som jag trodde skulle sluta högt. Det var ett snyggt nummer, men ingen låt som sätter sig direkt. Därmed avgår Frans med segern här, även om Wiktoria var min favorit 2016.

 

 

Fel låt vann!

Kommentar: Wiktoria och Robin var mina favoriter 2016. Deras låtar var riktigt bra. När tävlingen var så blev jag väldigt förvånad över hur högt ”Human” placerade sig. Men nu har det gått något år och det är kanske den låten som växt på mig mest i hela tävlingen. Nu tycker jag att det kanske var den bästa låten 2016 rent ut sagt. Zia hade utvecklats som artist, scennumret var grymt och alla bitar föll på sin plats. Tyvärr bestämde sig den gamla Zlatan-fantasten Frans att komma tillbaka till rampljuset och svenska folket smälte. Tråkig låt, men han hade visst någon charm som folket inte kunde motstå.

 

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Jag upplevde inte Melodifestivalen 2016 som tråkig utan som riktigt bra. Jag var som Adrian inte helt såld på Frans’ nummer förrän jag satt på genrepet kvällen före finalen och såg alla låtar live. Det var först då när jag fick se Frans’ framträdande som jag tänkte: wow! Så ja, Frans tog värdigt hem segern 2016, och jag tror inte Oscar Zia hade lyckats komma femma i finalen. Särskilt då Armenien hade samma typ av låt och framträdande (fast bättre).

 

 

Fel låt vann!

Kommentar: Tycker faktiskt ”Human” skulle ha vunnit här. Jag tror Oscar Zia faktiskt gick i bräschen med att göra något personligt av sin låt, som jag faktiskt kunde ta till mig. Vad gäller ”If I Were Sorry” så vet jag faktiskt inte vad folk såg. Jag tycker inte låten kom igång, jag tyckte inte om hur Frans framförde den. Ingen entusiasm från honom och jag kände bara ”kom loss då grabben, sjung ut!”. Det blir inte bättre att jag började tolka låten som att han inte tänkte be om ursäkt för att han betett sig som ett as. Jag vet att det här låter hårt, men det blir värre…

 

Fel låt vann!

Kommentar: Även om 2016 överlag var ett bra år för Melodifestivalen så fanns det en stor brist. Vinnaren. Det är klart ”If i were sorry” var en bra låt, och Frans verkar vara en skön kille. Men… Det är inte roligt att veta om vinnaren redan TVÅ VECKOR innan finalen. Alla de andra bidragen var helt chanslösa. Även om jag tycker låten är helt okej så är den rejält överskattad.
Mina personliga favoritlåtar det året var ”Constellation Prize” & ”Håll mitt hjärta hårt”, även juryns vinnare ”Human” som framfördes av Oscar Zia hade varit en betydligt mer värdig vinnare i mina ögon. Som sagt jag gillar Frans låt, men inte tillräckligt mycket för att kunna säga att rätt låt vann.

 

Fel låt vann!

Kommentar: Med vetskapen om att vi skulle arrangera ytterligare ett Eurovision på hemmaplan efter succén i Malmö 2013 var man förväntansfull om att vi skulle välja fram ett hyggligt bidrag till Eurovision i Stockholm. Robin Bengtsson var min favorit det här året. Men om man ska välja mellan Frans VS Oscar Zia som det stod emellan, så var det rätt val med Frans som vinnare. Jag tyckte att Melodifestivalen 2016 var rätt ointressant överlag.

 

 


 

Melodifestivalens final 2017

Internationella juryernas val: Robin Bengtsson – ”I can’t go on” (1:a hos Int. juryn (96 p), 3:a hos tv-tittarna (50 p))

TV-tittarnas val: Nano – ”Hold on” (1:a hos tv-tittarna (57 p), 2:a hos Int. juryn (76 p))

 

Panelen tycker till!

Rätt låt vann!

Kommentar: Fjolårets Mello visade hur lätt röstningssystemet kan balla ur. När alla kan rösta gratis via appen, och startfältet är svagt och jämnt, så kommer alla låtar att få nästan lika många poäng av tittarna! Nano var en mycket knapp tittarfavorit, och han fick inte min röst. Tvärtom hade jag återigen Wiktoria som etta. Mitt i denna splittring så var det ändå skönt att Robin Bengtsson stod som vinnare till slut – han hade iallafall juryns stöd och han hade en scenshow som blev minnesvärd i ESC. Det hade inte Nano. Därmed vann ändå rätt låt i slutändan.

 

 

Fel låt vann!

Kommentar: Hade Nano klarat sig bättre än Robin i Eurovision? Troligtvis inte. Men det går inte att blunda för att Nano hade en bättre låt och var mer intressant än Robin. Robins catchiga och rätt slätstrukna låt kan inte mäta sig med Nano i musikalisk kvalité eller känsla. Nano såg folket och folket kände värmen i hans röst och låt. Tyvärr gick vi på samma gamla bana igen.

 

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Ifjol (2017) hade jag bara en låt i finalen som jag ville skulle vinna och det var Robin Bengtssons ”I Can’t Go On”. Så jag blev jätteglad att den vann. Nanos låt var jag aldrig såld på utan jag tror han hade fått svårt att ens gå till finalen i Kiev. Detta för att den semi som Sverige kom att tävla i hade väldigt många ballader/låtar i den stilen som Nanos låt var. Robin stack ut mer och det tog Sverige till en hedrande femteplats!

 

 

Helt fel låt vann!

Kommentar: Längsta ”ranten” kommer här. Många av mina panelkollegor lyfte upp problemet att Nano skulle ha noll karisma. Om så vore fallet tyckte jag nästan att Robin Bengtsson hade ännu mindre karisma än så (alltså i negativa siffror!). Jag var fullständigt såld på Nanos låt, den var väldigt bra uppbyggd där vers och refräng fördelades väl, samt att Nano lyckades med någonting som ytterst få svenska pop-artister kan göra i sitt framträdande: han såg mig. När man fick se honom i närbild tittade han rakt in i kameran och såg tittaren. Hur ovanligt är inte detta? Men som sig bör verkade juryn helt oförstående. ”Gripande story? Äsch! Visuellt snyggt nummer? Äsch! Intressant låtbygge? Äsch! Levande kör? Äsch! Dressmann-reklam på löpband med en sångare med samma utstrålning som en stalker och en inzoomning på en dansares mellangärde? Ja, fan va snyggt, det skickar vi till Europa!” Jag fick lite känslan också att det där fenomenet som brukar drabba flertalet uttagningar i Europa drabbade Sverige det här året: nämligen en artist som får ett genombrott första året, hamnar i en toppstrid utan att vinna, kommer tillbaks året därpå med en sämre låt och vinner. Tror mycket riktigt det var det som hände här. Hade Nano vunnit tror jag det hade blivit mer av en strid på kniven mellan honom och Salvador Sobral. Faktiskt.

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Som jag skrev tidigare i artikeln så var Robin Bengtssons bidrag ”Constellation prize” min favoritlåt 2016. Jag hade därför höga förväntningar när jag fick höra talas om att han skulle tävla igen. Robin var inte min personliga vinnare det året. Det var istället ”En värld full av strider” med Jon-Henrik Fjällgren & Aninia som är en av mina topp 3 favoritlåtar i melodifestivalen.
Jag tyckte dock att ”I can’t go on” också var en grym låt och att den helt förtjänade att få representera Sverige i Kiev. Angående folkets vinnare ”Hold on” med Nano så skulle jag påstå att det är en snäppet bättre låt än vinnaren. Överlag så har jag ingenting att klaga på.

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Jag var positivt förvånad att Robin Bengtsson skrällde till sig vinsten framför Nano, men jag tycker lite synd om den sistnämnda som föll snöpligt. Det hade varit mer rättvist om Nano fick åka till Kiev, då han var tittarnas solklara etta medan Robin bara var 3:a hos folket. Men då jag inte var superförtjust i Nano’s ”Hold on” så tycker jag ändå att det var rätt låt som vann i slutändan. Tycker 5:e platsen bevisade att vi valde rätt låt. Tror inte att vi hade fått ett bättre resultat med Nano som vinnare och representant i Eurovision.

 

 

Vad tycker du? Var det rätt eller fel låtar som vann finalerna 2016 och 2017? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen