Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Panelen tycker till: Vann fel låtar Melodifestivalen 2013 & 2014?

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN – PROJEKT. På lördag avgörs den 58:e Melodifestivalfinalen i ordningen där internationella jurygrupper och tv-tittarna ska bestämma vilket bidrag som slutligen tar hem segern och får tävla för Sverige i Eurovision 2018 i Lissabon. Inför finalen tänkte vi genomföra ett miniprojekt där vi går igenom de Melfest-år från 1999 till 2017 där juryn och tv-tittarna var oense om vilket bidrag som skulle vinna. Vi skribenter väljer ut vilket bidrag som vi tycker skulle ha vunnit istället eller om vi tyckte att rätt låt vann.

Denna gång handlar det om Melodifestivalens finaler 2013 och 2014 där jury och tittarna hade olika favoriter till segern. Vilka favoriter hade vi – läs vidare så får du se. PS: En bakgrund till projektet finns att läsa här.

 

Röstningssystemet i finalen från 2011-2017

Efter misslyckandet för Anna Bergendahl i Eurovision 2010, där Sverige missade finalen, så gör SVT om hela omröstningen i grunden. De svenska jurygrupperna som varit med i tävlingen sedan 60-talet tas nu bort helt – och ersätts med fler internationella juryer. Nu är det alltså bara internationella experter som delar makten med TV-tittarna. Samtidigt görs poängsystemet om, för att begränsa TV-tittarnas inflytande en smula. TV-tittarnas poäng fördelas från och med nu helt proportionellt efter hur de röstat, och delas ut till varje bidrag i startfältet. Tidigare hade TV-tittarnas favoritbidrag alltid fått 22 poäng mer än nästfavoriten – oavsett om det skiljde en röst eller 10 000 röster mellan dem. Nu däremot, kunde marginalerna mellan TV-tittarnas placeringar svänga rejält, vilket ledde till en helt ny dynamik i röstningen. Men, den splittringen mellan juryer och TV-tittare fortsatte.

Gå direkt till det år du vill läsa om i artikeln:

Melodifestivalens final 2013 »
Melodifestivalens final 2014 »

 

Melodifestivalens final 2013

Internationella juryns val: Robin Stjernberg – “You” (1:a hos Int. juryn (91 p), 2:a hos tv-tittarna (75 p))

TV-tittarnas val: YOHIO – “Heartbreak Hotel” (1:a hos tv-tittarna (103 p), 9:a hos Int. juryn (30 p))

Slutgiltig vinnare: Robin Stjernberg – “You”

 

Panelen tycker till!

Rätt låt vann!

Kommentar: Jag förstod aldrig vad som var grejen med YOHIO – även om jag förstår att många gillade honom för att han var ”könsöverskridande”. Personligen tycker jag Mellon ska handla om musik och inte politik, och ”Heartbreak hotel” var en extremt anonym låt enligt mig. Dessutom hade YOHIO förmodligen bemötts av total förvirring i Europa, och floppat värre än Anna Bergendahl. ”You” var för den delen ingen värdig vinnare heller, utan tvärtom väldigt menlös. Men i det här fallet så tar nog Robin segern iallafall.

 

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Om valet är mellan dessa två låtar så vann rätt låt. Om man ser till hela tävlingen så vann fel låt. “You” var bättre än Yohios “Heartbreak Hotel”, medan min personliga favorit var “Bed on Fire” med Ralf Gyllenhammar och den var bättre än de båda. Jag förstod mig aldrig riktigt på hypen kring Yohio, så det var lite kul att Robin kom in från ingenstans och stal segern ifrån honom. Yohios blick när han inser att han förlorade är priceless!

 

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Melodifestivalåret 2013 var ett år jag såg fram emot med tanke på att vi då skulle välja ut en riktigt stark kandidat att få tävla på hemmaplan. Men ju fler veckor som gick av tävlingen desto mer besviken blev jag. Så summa summarum hade jag inte en enda favorit det året (lite som det är detta år). Så här i efterhand anser jag ändå att rätt låt vann, för högre än plats 14 i finalen i Malmö kunde vi nog inte få med det startfält som röstats fram av folket. Robin Stjernberg blir trots att jag inte gillade “You” alls ändå rätt val.

 

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Väljer man mellan Robin Stjernberg och Yohio var det rätt val. Det betyder inte att Robin Stjernberg var ett så jättelyckat val egentligen. Jag trodde förvisso att han skulle kunna ha blivit en utmanare om titeln, men under något annat år och med en annan låt. Vad gäller Yohio så var låten ganska tam med hans tidigare repertoars mått mätt. Sen tror jag inte att Europa hade tagit det så bra om vi som värdland hade skickat honom. Det hade vart många som kliat sig i huvudet och tänkt “öhhh… vad är detta?”. Men vad hade jag velat skicka vidare egentligen? Svaret: Ralf Gyllenhammar med “Bed on Fire”. Den tror jag hade lämpat sig bäst som låt för ett värdland. Här tror jag folk hade reagerat med “Vad FAN var det?! Vilket framträdande!”

 

Fel låt vann!

Kommentar: Har aldrig blivit så missnöjd med en vinnare som när Robin Stjernberg vann (Vinner Felix Sandman eller Margaret på lördag kommer den vinnaren knipa den platsen dock). När finalen väl begav sig så var Yohio, som även var folkets vinnare min absoluta favorit. Jag var helt inställd på att han skulle vinna hela skiten och blev mycket besviken när han inte vann.
Nu för tiden har jag inte honom som favorit längre eftersom jag blev mobbad i skolan enbart för att jag tyckte om hans låt… Min nuvarande favorit från melodifestivalen 2013 är Martin Rolinskis bidrag ”In and out of love” en låt som jag gärna skulle ha skickat till eurovision. Alternativt hade jag gärna skickat Ravaillacz och låten ”En riktig jävla schlager”. För schalgermusik är väl ändå det som ofta förknippas med melodifestivalen?

 

Fel låt vann!

Kommentar: 2013 års upplaga var inget höjdar-år för Melodifestivalen. Det brukar bli så när ett land ska hålla i värdskapet för Eurovision även om det historiskt inte alltid behöver vara så. Jag precis som flera av mina panelkollegor hade hoppats på “In and out of love” med Martin Rolinski som slutsegrare, men eftersom han blev utslagen före finalen, så gick mitt hopp istället till “Heartbreak hotel” med Yohio som stack ut ordentligt med sin annorlunda stil. Låten går inte till historien som en av de bättre låtarna, men den hade ändå en skön hook och Yohio’s annorlunda och coola utseende lyfte en hel del också. Trots att tittarna gav Yohio flest röster, så ratades han av den internationella juryn fullkomligt, vilket förvånade mig stort. Det fanns ju inte på kartan att någon från Andra Chansen kunde vinna finalen trodde man. Men med den internationella juryns inträde är detta nu fullt möjligt, vilket man ändå får se som något positivt för tävlingen och för spänningen. Robin Stjernbergs bidrag var inte så tokigt det heller och det var ju trots allt trevligt att en skåning fick representera oss när Eurovision- tävlingen hölls just där, men jag tycker ändå lite synd om Yohio som var en sån stor förhandsfavorit och föll snopet.

 

 


 

Melodifestivalens final 2014

Internationella juryernas val: Ace Wilder – “Busy doin’ nothin'” (1:a hos Int. juryn (97 p), 2:a hos tv-tittarna (113 p))

TV-tittarnas val: Sanna Nielsen – “Undo” (1:a hos tv-tittarna (122 p), 2:a hos Int. juryn (90 p))

Slutgiltig vinnare: Sanna Nielsen – “Undo”

 

Panelen tycker till!

Rätt låt vann!

Kommentar: Redan från början så ansåg jag att Sanna Nielsen förtjänade revansch från katastrofen 2008. ”Undo” är inte hennes bästa låt, men den var ändå klart bäst 2014, och var helt rätt val i slutändan. ”Busy doin’ nothin’ är en välförtjänt 2:a, men var lite för ”edgy” för min smak.

 

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Låt oss vara ärliga – 2014 var upplagt för att Sanna Nielsen äntligen skulle få vinna. Detta skulle bara bli hennes biljett till Eurovision. “Undo” var en välförtjänt representant för Sverige och plockade hem en fin placering i Eurovision.

 

Rätt låt vann!

Kommentar: I fallet 2014 var det absolut rätt låt som vann hela tävlingen och detta för att Sanna Nielsen kom med rätt låt och rätt framträdande vid rätt tidpunkt. Finalen hade förvisso fler bra kandidater men Sanna var magisk. Ace’ låt var väl helt okej, men jag ser inte riktigt vad juryn såg i det numret. Hade Ace Wilder vunnit hade låten behövts göras om en hel del och risken för ett nytt fiasko á la Ernman eller Bergendahl hade nog varit nära tror jag.

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Sanna var bättre än låten, det måste jag säga direkt. Det var å andra sidan ingen vidare final att titta på, jag hade så mycket som sex favoriter av alla 32 låtar som kom, men ingen av dem gick vidare. Inte ens Outtrigger (snälla, kom tillbaka…). Sen lyckades Sanna ge oss ett brons vilket var riktigt bra jobbat av henne. Hade vi skickat Ace tror jag det hade blivit en totalflopp. För låten var inget vidare alls. En potentiellt bra inledning vars magi bara dör när refrängen kommer. Ace kan inte rappa, hon har inget flow, och det låter inte bra helt enkelt.

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Nej, Sanna Nielsen var inte min absoluta favorit. Men jag vill inte skriva ‘fel låt vann’ under varenda sektion. Bidraget ”Undo” var min trea i melodifestivalen 2014. En mycket vacker ballad som representerade Sverige väl i Köpenhamn. Hade juryns favorit Ace Wilder och låten ”Busy doin’ nothin” hade jag blivit mindre nöjd, men hade ändå accepterat resultatet.
Hur som helst så hade mitt första hands val varit att skicka Linus Svennings ”Bröder”. Som var min favoritlåt det året. Nej, det är inte enbart för att han sjunger på svenska. Utan för att jag anser att det var den finaste och mest emotionella låten det året. Om Svenning hade klarat sig bättre i eurovision än Nielsen är tveksamt, men en topp 10 placering hade varit fullt möjlig.

 

Rätt låt vann!

Kommentar: Detta var helt klart Sanna Nielsens tur att äntligen få vinna. Det var efterlängtat både för henne själv, men även för oss fans som verkligen beundrar Bromölla-tösen. Jag var verkligen helnöjd med resultatet. Vi hade flera bra kandidater som hade funkat fint också som exempelvis “Blame it on the disco” med Alcazar eller “Survivor” med Helena Paparizou, men jag var inget fan av “Busy doin’ nothing” som var främsta utmanare till segern och hade blivit väldigt missnöjd om Ace vann här. En 3:e plats i Eurovision var verkligen inte illa. Jag tror inget hade bräckt Österrikes vinnare Conchita Wurst oavsett.

 

 

Vad tycker du? Var det rätt eller fel låtar som vann finalerna 2013 och 2014? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen