Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Panelen tycker till: Vann fel låtar Melodifestivalen 2009 & 2010?

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


MELODIFESTIVALEN – PROJEKT. På lördag avgörs den 58:e Melodifestivalfinalen i ordningen där internationella jurygrupper och tv-tittarna ska bestämma vilket bidrag som slutligen tar hem segern och får tävla för Sverige i Eurovision 2018 i Lissabon. Inför finalen tänkte vi genomföra ett miniprojekt där vi går igenom de Melfest-år från 1999 till 2017 där juryn och tv-tittarna var oense om vilket bidrag som skulle vinna. Vi skribenter väljer ut vilket bidrag som vi tycker skulle ha vunnit istället eller om vi tyckte att rätt låt vann.

Denna gång handlar det om Melodifestivalens finaler 2009 och 2010 där jury och tittarna hade olika favoriter till segern. Vilka favoriter hade vi – läs vidare så får du se. PS: En bakgrund till projektet finns att läsa här.

 

Röstningssystemet i finalen 2009 och 2010

Vi minns ju alla hur illa det gick för Charlotte Perrelli i Eurovision 2008, och SVT kom därefter på idén att man kanske borde komplettera de svenska jurygrupperna med en internationell expertjury som kan ge en fingervisning om hur Europa tycker. 2009 kom den första internationella jurygruppen med som då bestod av representanter från flera olika länder. 2010 så utvecklades den till 5 olika internationella jurygrupper som representerade olika länder från Norge till Serbien. Men – de svenska jurygrupperna fanns kvar som vanligt, vilket gjorde att vi nu fick flera olika favoriter. Värst var det 2009, då ingen av dem verkade komma överens.

 

Gå direkt till det år du vill läsa om i artikeln:

Melodifestivalens final 2009 »
Melodifestivalens final 2010 »

 

Melodifestivalens final 2009

Internationella juryns val: Sarah Dawn Finer – ”Moving on” (1:a hos Int. Juryn (12 p), 3:a hos svenska juryn (63 p), 7:a hos tv-tittarna (12 p))

Svenska juryernas val: Måns Zelmerlöw – ”Hope and Glory” (1:a hos svenska juryn (90 p), 4:a hos int. Juryn (6 p) 5:a hos tv-tittarna (48 p))

TV-tittarnas val: Malena Ernman – ”La Voix” (1:a hos tv-tittarna (144 p), 8:a hos svenska juryn (38 p), 7:a hos int. Juryn (1 p))

Slutgiltig vinnare: Malena Ernman – ”La Voix”

 

Panelen tycker till!

Fel låt vann!

Kommentar: Det här året var galet, och jag har fortfarande svårt för att bestämma mig om vinnaren. Jag minns att jag var helt okej med Malena Ernman direkt efter finalen, men nu i efterhand så inser jag vilket konstigt val det verkligen var. Måns Zelmerlöw känns känns som det klart säkraste valet, men Sarah Dawn Finer hade nog gjort det bättre i Eurovision, det är jag helt säker på. Därför måste jag nog peka ut Sarah Dawn Finer som den moraliska vinnaren 2009. Det var hennes sista chans att vinna – och hon borde fått den.

 

Fel låt vann!

Kommentar: Med tanke på den hårda konkurrensen 2009 så är det fortfarande ett mysterium för mig varför svenska folket valde Malena Ernman. Det kanske stack ut mest i mängden, men var överlag inget märkvärdigt. Sarah Dawn Finers ”Moving On” är en av mina absoluta favoritlåtar alla kategorier i Melodifestivalen. Detta förstod också den internationella juryn. Att svenska folket bara placerade henne sjua är en tragedi i sig.

 

Fel låt vann!

Kommentar: Jag håller med Adrian om att Sarah Dawn Finer borde ha vunnit Melodifestivalen 2009, för hennes ”Moving On” var inte bara bäst, den var otroligt mäktig med Sarahs sångröst och scennärvaro. Riktig pampig och härlig. Malenas låt var förvisso ett roligt nummer, men med tanke på hur udda låten var och hur egentligen tråkigt numret blev i Moskva så var det kanske med rätta att vi fick en tjugoförstaplats det året för att lära oss en läxa. Sarah Dawn Finer hade nog inte kunnat utmana om segern i Moskva med tanke på hur övermäktiga Norge och Island var det året, men en hyfsad hög placering hade det blivit tror jag.

 

Fel låt vann!

Kommentar: Jag vet inte om vare sig Måns Zelmerlöw eller Sarah Dawn Finer hade gett oss någon större succé 2009, men jag är övertygad om att de hade klarat sig bättre än Malena. Visst tycker jag att det är kul att ta ut svängarna lite, men just opera är lite hit and miss, så att säga. Det finns fall där det kan bli riktigt riktigt bra. Men tyvärr kan det också bli, som med Malena, att man uppfattar det hela som ”se på mig, hör på mig, så här högt kan jag gå i tonhöjd”. I slutändan blev det slitsamt att lyssna på det, och jag kände på mig redan när hon vann i Sverige att det här kommer inte funka. Och jag hade rätt.

 

Fel låt vann!

Kommentar: Tycker fortfarande att det är obegripligt hur Ernman kunde vinna. Först kom hon bara på åttonde plats hos juryn, och sedan fick hon mest poäng av tittarna. Samtidigt så är jag glad att Måns Zelmerlöw inte vann det året. Risken är att han inte hade tävlat 2015 och då hade vi snuvats på en seger i Eurovision.
Hade jag fått välja helt fritt så skulle Alcazars ”Stay the night” ha vunnit det året. Det är synd och skam att de aldrig fick vinna melodifestivalen, och den låten tillhör en av mina topp 10 favoritlåtar i mello någonsin. Annars så är ju jag väldigt mån om att vi någon gång ska skicka en låt på svenska till eurovision. Ett alternativ hade varit att skicka en av mina bortglömda favoriter. Nämligen Mikael Rickfors ”Du vinner över mig”. En supergrym låt som inte ens tog sig till andra chansen…

 

Fel låt vann!

Kommentar: 2009 års upplaga av Melodifestivalen var ett väldigt starkt sådant. Här fanns personliga favoriter som jag hellre hade sett som vinnare i form av ”Stay the night” med Alcazar och ”Hope & Glory” med Måns Zelmerlöw och en rad andra intressanta bidrag. Men jag ska villigt erkänna att back in the days så var jag faktiskt nöjd med att ”La Voix” med Malena Ernman vann. Något som jag i efterhand ändrat åsikt om. Sarah Dawn Finer’s senaste Mello-deltagande var verkligen hennes stora chans att slå igenom som artist och visa upp sig för miljontals tittare i Eurovision. Visserligen har hon ju lyckats bra med båda dessa bedrifterna, med tanke på hennes humoristiska rollfigur Lynda Woodruff som synts till ett antal gånger i såväl Melodifestivalen som Eurovision Song Contest och hon har även blivit en folkkär artist på hemmaplan. Med facit i hand var det ett vågat drag att välja operalåten ”La Voix” som vinnare och ESC-bidrag, men jag tror verkligen att Sarah Dawn Finer hade kunnat utmana om segern med sin mäktiga powerballad ”Moving on”.

 

 


 

Melodifestivalens final 2010

Internationella juryernas val: Salem Al Fakir – ”Keep on walking” (1:a hos Int. Juryn (45 p), 2:a hos svenska juryn (50 p), 3:a hos tv-tittarna (88 p))

Svenska juryernas och TV-tittarnas val: Anna Bergendahl – ”This is my life” (1:a hos svenska juryn (54 p), delad 5:a hos int. Juryn (28 p) 1:a hos tv-tittarna (132 p))

Slutgiltig vinnare: Anna Bergendahl – ”This is my life”

 

Panelen tycker till!

Fel låt vann!

Kommentar: Detta var nog det största fiaskot i Mellohistorien, även om Anna Bergendahl fått alldeles för mycket skit för det här. ”This is my life” är ingen dålig låt, men den är inte gjord för ESC. Detta blev smärtsamt tydligt när Sverige för första gången missade ESC-finalen 2010. Det visste nog den internationella juryn redan i mellofinalen, och som med rätta placerade låten långt bort från toppen. Salem al-Fakir är enligt mig den moraliska segraren 2010, även om jag själv höll på Timoteij detta år.

 

 

Fel låt vann!

Kommentar: När jag hörde ”Keep On Walking” så sa jag direkt att där har vi vinnaren. Jag blev kär i den låten. Än idag är det en låt jag älskar att lyssna på. Att SVT lyckades få med Salem Al Fakir var stort och detta var under höjden av hans popularitet. Med sin knasiga charm och musikaliska genialitet hade han tagit svenska folket med storm, men av någon anledning svek de honom när det gällde som mest. Anna Bergendahls sömnpiller kom från ingenstans och tog hem hela tävlingen. Hon åkte ut i semifinalen i Eurovision, och det var senast Sverige missade en final. Salem är och förblir min vinnare 2010!

 

Fel låt vann!

Kommentar: Någonstans fick jag ont i magen av att ”This Is My Life” vann Melodifestivalen 2010. Inte minst efter finalen när jag gick in på olika Eurovisionforum och kommentar efter kommentar talade för nackdel för Sverige. Anna Bergendahl må vara en duktig artist, men hennes Eurovisionlåt var bedrövligt tråkig. Dessutom hamnade vi mitt i smeten bland alla andra ballader det året (jag tror det var halva startfältet totalt sett som hade ballad eller lugntempolåt). Jag hade istället Timoteij som favorit och jag tror att de eller Salem Al Fakir hade tagit Sverige till final. Salem Al Fakir hade jag dock inte som favorit och hade han lämnat Björn Gustafssons flamsande på scenen så hade han nog vunnit den finalen.

 

Fel låt vann!

Kommentar: Här blev det precis som tidigare år att man vaskade bort bra material allt för tidigt. Men om jag ska ta ett grepp kring de två det stod kring så håller jag med andra talare att det inte var rätt att skicka Anna Bergendahl just 2010. Man drunknade bland alla andra ballader och det blev kostsamt. Salem al Fakir vet jag inte hur högt han hade kommit med tanke på att han också körde på balladspåret, men chansen fanns att han ändå kunde ha stuckit ut då hans låt hade en betydligt mycket mer positivare framtoning än dels Anna Bergendahls låt och även dels de olika ballader andra länder kom med det året.

 

Fel låt vann!

Kommentar: Finns inget att diskutera. Anna Bergendahl (Eller Skamfläcken som hon kallas inom min familj) borde aldrig ha vunnit melodifestivalen! Jag förnekar inte att ”This is my life” är en bra låt. Men nu misslyckades ju hon faktiskt med att ta Sverige till final i Eurovision för första och förhoppningsvis enda gången.
Min personliga favorit var tvåan ”Keep on walking” som framfördes av Salem Al Fakir. Ända sedan dess har jag längtat efter att få se honom tävla igen, men hoppet krymper för varje år. Jag är övertygad om att han hade klarat sig betydligt bättre i Oslo än vad Anna gjorde.

 

Fel låt vann!

Kommentar: Sedan deltävlingarna infördes finns tre vinnarbidrag jag har väldigt svårt för. ”Las Vegas” med Martin Stenmarck (2005), ”The Worrying Kind” med The Ark och slutligen ”This is my life” med Anna Bergendahl. Den värsta av de tre är solklart ”Las Vegas”, men näst värst var ändå ”This is my life”. Det är verkligen en sån tråkig ballad rakt igenom och det tyckte övriga Europa också och röstade för första gången bort oss från en plats i Eurovision-finalen. Något som inte har inträffat sedan dess. Jag tror inte att det berodde på Anna Bergendahl som artist, för även om Jessica Andersson hade sjungit denna låten hade jag fortfarande tyckt den var lika usel. På tal om Jessica Andersson, så var hon en av de tävlande detta året och borde defenitivt ha vunnit det här året med sin känslosamma, fina ballad ”I Did It For Love” som efter sin tävlan ändå uppnådde stordåd med låten utanför tävlingen. Låten blev titulerad ”Årets låt 2010” på Svensktoppen och låg sammanlagt på listan i 97 veckor. Imponerande! Jag var aldrig något fan av ”Keep on walking” med Salem Al-Fakir, så för mig är valen mellan de två pest eller kolera. Eric Saade slog igenom 2010 med ”Manboy” och var tillsammans med Jessica Andersson och hennes ”I Did It For Love” mina kandidater till att vinna det här året.

 

 

Vad tycker du? Var det rätt eller fel låtar som vann finalerna 2009 och 2010? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen